Rabu, 6 Januari 2010

aliran sains tulen or teras ?..


Assalam alaykum buat semua.. hurm, kalau lihat pada tajuk saja mungkin dah tahu ana nak cakap pasal ape.. alam form 4 sudah pon bmula.. baru beberapa hari sekolah.. rasa lama plak.. hehe.. then, muallimah tawarkan hanya dua aliran untuk kami.. kalau lihat kat sekolah lain macam2 aliran.. tapi ana rasa dua aliran sebenarnyya dah cukup untuk bidang2 umum... such as doctor, jurutera, accountant and so on.. nak ceritakan kat cni.. ada kecelaruan dalam memilih airan.. huhu.. aliran pertama, sains tulen, subjek2 wajib ambil bagi sekolah kami.. bm,bi, bat, pqs, psi, matematik moden, add math dan sejarah... ditambah dengan tiga subjek penambah perisa spm.. biologi ( best9), chemistry dan physics.. kalau sesiapa yang tak nak amik biologi, disarankan amik PP.. prinsip perakaunan.. rugilah kn kalau kurang sat subjek.. huhu..
then, aliran kedua.. 8 subjek wajib sekolah... ditambah dengan ekonomi asas, PP dan Sains biasa..

So, kat sini ana sarankan antum buat pilihan betol3.. kalau nak jadi doctor amik biology yang best tu.. hehe.. kalau antum nak bukak syarikat atau bussiness.. amik account... x susah pon sebenarnya nak pilih2 aliran ni.. asalkan dah ada matlamat dan cita.. buat pelajar yang tak boleh nak amik sains tulen, jgn sedih.. mungkin ini bukan kepakaran antum.. so, kalau semua orang jadi jurutera, doctor .. sape yang nak jadi accountant kan ?.. x leh lar semua orang sekaligus amik sains tulen walaupun best.. huhu.. okaylah harap dpt memilih segera sebelum sesi pembelajaran bermula... kalau runsing jugak,buat solat istikharah.. insyaAllah selesai masalah antum berkat pertolongan dari Allah.. marilah kita sama2 bersedia menghadapi SPM tahun depan di samping dapat menjana iman dan akhlak yang mantap.. insyaAllah.. wallahua'lam..
apa yg korang feel ?

0 Orang Melekat :

-| JOM! Follow. Hehe |-

 
Design by -|SyaheedViaMujaheed|- | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews