Isnin, 28 Disember 2009

print09.... Perkhemahan International...

Assalamualaikum...lama x buka blog memandangkan agak sibuk akhir2 ni..dengan itulah inilah..etc..now, ana nak ciritakan skit pasal print.. amende tu ?..baca sampai abis yer.. semoga istiqamah..huhu..


PRINT 09.. erm,.. satu perkhemahan international yang dihadiri lebih kurang seramai 1226 orang peserta dari seluruh pelusuk negara termasuk saya yang kecil ni.. hua3..jap3.. bukan rakyat malaysia je tau.. included Indonesia dan Thailand.. asalnya .. patut ramai lagi yang dtg kat ctu... tapi entah apa masalah cuma tiga negara jer yang hadir.. klau x mesti ramai lagi... bermulalah  Hikayat Printer 09...


Selangor, Disember 20


Kua3.. ana dtg lambat pagi tuh time latihan sebab pegi kl malam sebelum tu.. asalnya niat hati adalah sikit x nak pergi sebab x dpt nak amik result hari last khemah.. alamin kemaman mula wat latihan dua hari sebelum program tuh bermula.. naik bas pada pagi 21/12.. awal2 pagi.. 1.45 a.m... jap3.. ada event sebelum tulah. .nak diceritakan.. time latihan pagi tuh.. sebab dtg lewat, mulalah org yg dtg awal cari alasan nak suruh org dtg lwt basuh khemah sbb kene berak ngan kucing.. kucing yang sengal... huhu.. tgh2 mop, basuh ngan sabun khemah ni, bkn nak bangga la.. tapi tetibe jer seekor kucing (yang disyaki telah membuang hajat kat khemah tuh sebelum ni) dtg balik kat khemah tuh.. apalagi, selamba je dier kencing balik kat tempat yang tengah mop.. geram tol kucing tuh.. igtkan khemah tuh tandas ke apa... saya lak yg jadi mangsa..haha.. kucing2.. pastu, kitorang kemas2 khemah.. berlatih based dan buat apa yang patut la.. persediaan for print nanti.. ada gak yang loya buruk.. mentang2 nama print.. mulalah main sebut2 nama printer la pulak .hp, lexmark, canon. and so on lah.. haha.. ptg tuh memang giat berlatih based, diketuai oleh akram....


Then, kitorang kene wat satu sepanduk utk kem kraft.. (nama pertandingan)... sampai lepas isyak barulah siap sepenuhnya.. dengan kehadiran syafiq akram kat skolah.. hua3.. thanks syafiq... pastu tunggu bas lama betol3 sampai ramai yang tertidor dulu.. sbb bas kene delay. bak kata ganu.. pa cerroh..hehe.. pastu, kitorang buat satu list senarai loghat2 ganu yang terlintas dalam otak.. byk gak yang ditulis sampai hampir nak penuhkan sehelai kertas saiz a3.. huhu..


 Selangor, Disember 21


Then, bas pon sampai pukul 1.40 pagi.. lambat betol.. pa cerroh.. biasalah org melayu.. ckp 12.30.. sampai pukul 1.30.. huhu.. kemudian angkat barang2 masuk dlm bas... then, apalagi, bertolaklah.. huhu...

kami sampai ke destinasi pada pukul 9 Pagi lebih... kat Taman Rekreasi Ulu Yam Dwoods, Batang Kali, Selangor Darul Ehsan.. pastu terus ke tapak khemah yang telah ditentukan awal2 lagi.. khemah kami kat zon 1.. jiran dengan sekolah menengah arab tahfiz dan sekolah menengah al-amin bangi..berada tgh2 antara dua skolah tu... huhu.. sesi berkenalan masih belum bermula. sampai2 kat tapak khemah.. cuma sekolah alamin kemaman aje yang ada kat zon satu.. tempat zon ni agak tesorok dan strategik jugakla.. tepi sungai.. best dan banyak batu sungai.. xpe3.. bley urut kaki.. haha.. zon 1 sinonim dengan nama zon urutan refleksologi utk kaki secara semulajadi oleh batu2 sungai... murah3.. eh, tak3.. free je.. huhu..


Pastu, kami beramai2 pasang khemah , kemas tapak khemah, buat dapur, buat gajet...... dan mandi sungai.. huhu.. best jugaklah sungai die.. sejuk dan deras.. khemah pon duk tepi sungai, senang kerja lagi..siap ada wakaf agi.. apalgi, kitorang pon angkatlah wakaf tuh bawak masuk dlm kawasan khemah yang telah ditetapkan... tapi tgh2 hutan belantara camni , dalam kawasan skolah kami ada satu plug.. hehe.. ada jugak yang bercadang nak cas handphone tgh2 hutan ni... tapi awal2 lagi dah kene larang sbb musleh nak guna plug tuh utk generate lampu pendaflour takut gelap sgt waktu malam2.... huhu..tapi best ah guru pengiring kami, ust khairuddin yang sgt sporting...sampai kami panggil dia abah ...thanks ustaz !!..huhu..


kami agak terkejut sebab first day kat cni tak ade sebarang program.. rupa-rupanya cuma latihan for perbarisan esoknya.. x prnh agi seumur idup khemah sehari ada latihan perbarisan.. rupa-rupanya.. esoknya.. timbalan menteri pelajaran malaysia yang nak dtg.. patut la wat latihan.. nama dier YB Dr. Hj  Puad Zarkashi.. huhu..balik kepada citer asal, pukul 2 ptg terus ada latihan perbarisan dengan kerjasama semua sekolah musleh dan peserta2 dari indonesia dan thailand.. yg dtg dari indonesia ialah pramuka, bleh dikatakan macam krsm la.. tapi, diorang datang dari seluruh indonesia, bukan satu sekolah je.. dari JSIT ( jaringan sekolah islam terpadu) macam musleh kat malaysia..penyertaan diorang pon ramai.. kira2 tiga buah kapal terbang.. pernah sekali ana tanya kat diorang kos dtg ke malaysia.. dia jawab 4 juta setengah rupiah.. kalau kat malaysia, kira2 RM 1560... pergh.. byk tuh..


Hari first pon dah rasa mcm lama duk kat ctu.. x sbr2 rasa nak balik sbb klimaks kem belum muncul.. baru di perkembangan pon dah rasa nak lari dari jalan cerita.. tapi, kami terpaksa teruskan melalui jalan cerita antara relapaksa.. huhu..



malam tu ada tazkirah skit.. erm, taklimat pasal print dan tazkirah bersama tokoh .... semua sekolah kene bawak tikar @ groundsheet sendiri.. kalau x..pandai2 lah thn muka malu tumpang groundsheet orang lain punye... ... cara dier ckp memang best dan die agak sporting.. pun begitu, ada jugak yang awal2 lagi dah syahid walaupun dah duduk kat barisan yang depan sekali.. huhu..sekejap aje .. 30 minit je... pastu kitorang pon balik khemah masing2.. " Tunggu !.. jgn tido dulu.. semua yg masuk based kene berlatih sampai kol 1,faham ?".. sumbang betul kedengaran suara kayak gitu.. aish.. kene lagi... tulah akibatnya xnak berlatih elok awal2 lagi.. ni kan dah kne.. hua2.. lalu, teruslah kami berostiqamah berlatih nonstop walaupun ada gak masa rehat...( masih dikira nonstop ek ).. skati ah... lepas tamat segalanya... Dengkur pon bermulalah agaknya.. kecuali mereka yang kene berjaga malam atau famous dengan nama 'hirasah'...ramai yg hirasah awal2 biasanya sampai xder sorang pon yg hirasah time2 nak masuk subuh.. haha.. begitulah kebiasaannya...


Selangor, Disember 22 



Pagi yang hening ~.. awal-awal pagi lagi kami dah bangun solat subuh dan buat benda2 yang sepatutnya such as masak, mandi ( biar x mandi pon pagi tuh), etc.. huhu. kami kene berkumpulan awal2 lagi.. pukul 7.00 dah kene ada kat padang utk latihan persmiaan majlis buat kali terakhir.. awal betol.. matahari pon baru menguap.. cahaya x cukup terang lagi, baru syuruk.. tapi kami dah tercegat berdiri atas padang ... habis lenguh kaki... x kurang jgk ada yg berborak2 sambil tunggu majlis bermula.. x serius langsung ...haha....
Fuh, hari yang panas... majlis perasmian print berjalan dengan jayanya dengan hadirnya timbalan menteri pelajaran malaysia..
Letih betul telinga dengar macam2 jenis suara pagi ni.. lepas orang tu, turn orang ni lak.. pa sorang2 silih berganti.. akhirnya sampai gak ucapan Timbalan menteri pelajaran.. hurm, kata2 yg agak bersemangat .. boleh la.. tapi x tahan nak gelak sebab satu celoteh dari budak sekolah mana ntah......tragedi bermula ~
“ (ucapan alu-aluan)...Assalamualaikum dan salam 1Malaysia”kata TMP... (fuh, perlu ker) tolong ah... pastu tetiba ada orang mencelah.. berbisik2 sesama sendiri..”Oit, camner ek kalau nak jawab salam 1Malaysia tu ?”tanye sorang hamba Allah... .”Xper2. nanti ana tanye kat najib camner nak jawab salam tuh”.berkekek-kekek kawan menjawab sambil dia ketawa sampai berkekek-kekek bunyinya... ana tgk jer.. Hurm, soalan yg baik tu.. ucapan die pon agak mantap la...macam sokong gak la musleh ni...huhu..

Pasukan Brass ATM gah mempersembahkan persembahan apa ntah.. dibawanya drum besar bapak.. diketuk2.. sambil berjalan.. smart jugak ah persembahan tu.. selama ni, x pernah pon ana tgk persembahan sebegini... tapi mesti letih kan bawak benda besar2 pusing tempat tuler.. berkali-kali lak tu...huhu.. Lepas habis je persembahan pancaragam tuh.. dia .. eh3.. beliau terus nak balik .. katanya nak pegi sidang dewan negara.. Oooo.. patut la dari tadi duk asyik tengok jam jer.. haha.. dewan negara pereppennyer.. hua3.. memang la lumrah bagi seorang pemimpin itu akan kesibukan.. selalu x cukup masa.. kene pegi itulah, inilah.. macam2.. tapi yang Allah nak tgk ialah bagaimana caranya kita uruskan semua amanah yang telah dipertanggungjawab keatas kita.. memang kita semua ni xder yang sempurna.. semuanya ada silap, kita bukanlah nabi junjungan yang maksum.. sentiasa bersih daripada segala noda dan dosa... Cuma kita kenelah meminimakan kesilapan dan cuba wat yang terbaik dalam setiap amanah yang menjadi tanggungjawab kita ~
"HAHAHAHA" Dengar bunyi ramai orang gelak bila tgk belon udara yang dilepaskan x terbang2.. haha.. patutnya, bila riben kene potong tanda perasmian majlis, belon tu naik sekali dgn banner.. tapi kali ni, belon tak cukup kot.. haha. padahal banyak dah.. lekpon guna belon gas helium.. memang x terbang2.. hahaha..buat malu je.. pegawai2 nampak malu2 je dgn TMP.. huhu


Berbalik kepada skrip cerita asal ’beliau’
(rasa2 cam janggal je).. sebab x biasa tulis lekpon...huhu.. terus pegi salam2 ngan kadet2 lelaki yang duk kat barisan hadapan.. erm, rasanya yang sempat salam banin sekolah hira’ jeram kot... capub ek ?.. hehe.. mulalah wartawan2 yang tetiba je muncul entah dari mana tangkap2 gambar TMP tgh salam dgn pelajar2.. hehe.. bleh kot masuk paper.. capub skit..nanti bising malaysia.. hua3.. tapi masa dia lalu kat depan kontijen sekolah kami.. sekadar lalu.. meninggalkan rasa angin yang terbias..melombosi muka sorang2..(aik, x nak singgah ker ?) hehe.. mungkin nak cepat sbb ‘dewan’ dah letih menunggu die kot.. jadi die, ops..’beliau’ pegi terus salam ngan kontijen dari thailand dan indonesia.. nak tgk skit rupa2 bdk menengah rendah kat indonesia.. hurm, kalau f1, f2 dan f3... kat indonesia digelar SMP (sekolah menengah pertengahan).. baca kayak gini.. (eS eM Pe).. semua mr. Indos yang dtg ke print ni dari kalangan remaja2 SMP... nampak teruja jugaklah dari reaksi muka sorang2 sebab dpt bersalam-salaman dan ditegur oleh TMP..orang Malaysia pon susah nak dpt peluang ni..huhu.
Keluar aje beliau dari pintu pagar kem.. bunyi seorang wanita berkata lantang “ Para hadirin dipersilakan duduk”.. fuh... lega pon lutut kaki.. lenguh betol dari tadi asyik berdiri.. lutut pon nak rehat gak .. sian dier.. hehe.. dipendekkan cerita.. ada persembahan kawad dan based lepas tuh oleh pelajar2 yang terpilih..
Imbas kembali –Selangor, Disember 21
 semua peserta print masa tu tengah berkumpul kat padang. entah kene wat apa.. "okay, siapa yg dah jadi sarjan, beratur kat sebelah kanan saya.... yang lain boleh balik khemah.. kita jumpa nanti dalam pukul 6ptg " lantang seorang tuan bersuara.. pastu.. "Okay sarjan, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu, kamu dan kamu".....lantang tuan x igt namanya bersuara.. semua yg dipanggil saling berpandangan..." kamu yg dipanggil semua boleh keluar, balik khemah" sambungnya lagi...masing2 menarik nafas kelegaan...walaupun rasa agak sedih sbb tersingkir...tapi ada jugak sezarah kesyukuran dalam hati.. masing2 sebenarnya berteriakan (dalam hati je la), bersorak, menjerit keriaangan sbb x pyh susah payah nak duk tgh panas lama2 sampai kejang otot2 badan.. apakan daya, nasib ana masih tidak disebelahi sbb belum tersingkir dari gelanggang kepanasan.. hua3...." okay, semua yg ada pusing belakang".. sambung ayat berbasa-basi... "panasnye la..." monolog hati kecilku.... entah dier tgk apa kat belakang bdn kami.. agak kebosanan.. tertunduk skit nak tgk tanah, mana tahu ada cacing tetibe leh kuar... Purp.. terus die tepuk belakang rambut ana.. bahagian ekor..seraya bertitah "awak keluar !"... ana menoleh sekeliling.. hurm, cuma dua orang saja makhluk Allah yg kene reject time pusing badan ke belakang.. hurm, rasanya xlah panjang sgt ekor ni... kot2 sbb tunduk x ?.. entah.. .. huhu... x kisahla.. asalkan bebas akhirnya.. keluar2 je.. tgk2 ramai dah org yg duk kat luar.. tgh makan kuaci sambil tengok orang lain tengah tunggu masa untuk tersingkir.. hua3...


These images cannot be shown due to your interrupted internet connection.Please try again later



Habis, Tamat segala upacara majlis.. memang x sabar2 nak habiskan .. dari semalam lagi… hua3..  kepuasan.. kegembiraan jelas terserlah menampakkan kilauan barisan gigi putih peserta print yang tersusun kemas… gembira sgt sampai tersengih panjang... nampak gigi.. kot2 anak tekak x ?.. mujur x dimasuki lalat2 sengal... letih pon ade gak.. langkah maju semakin laju menuju ke tapak khemah masing2.. kalau skolah alamin kemaman, khemah kitorang kat zon 1.. agak terpencil.. (hurm, xlah terpencil sgt pown)… jadi sunyi lah skit dari keriuhan, kebisingan orang ramai yg tgh bersorak kegembiraan.. (rasanya sunyi jer.. hiperbola je ni).. hua3..  dipendekkan hiperbola.. kami pon balik khemah.. terpapar jelas, terang lagi bersuluh secebis cahaya ( eh, betulke ?.. skati ah).. ke dalam optic lens (kanta mata) kami paparan macam dlm channel ‘CAFC’ tv show.. realiti program  “ustaz khai tgh memasak”..huhu.. tumis bawang.. bawang merah beberapa biji campur beberapa ulas bawang putih.. bau yg harum.. tapi saat itu, mata merasakan tidur lebih enak dari makan.. hehe.. keletihan menyebabkan kami 'TER'alpa nak tolong ustaz masak bawang… lalu, dalam masa beberapa saat saja.. dengkuran sudah hampir  bergema di seluruh pelusuk zon 1.. ( x pon, khemah kami je)…huhuhu..

Event petang tu ?.. hurm.. dirasakan ibarat ada lubang kosong.. ( black hole ke ?).. x x x.. bukan black hole tapi masa kosong la.. ish, tu pon susah ke nak paham.. macam hagemaru je..huhu… masa kami diisi dengan satu pengisian kosong iaitu “ TIDO”.. hurm, tapi mata ana x lah berapa mengantuk pon sbb kejap je kan perbarisan (padahal lama do’oh)… huhu.. okay2, tapi still x ngantuk.. entah naper.. jadi saya pon buat apa ek ?.. hurm, rasanya berlatih BaSeD je sekejap sbb nanti…. Pukul 2 ada plak pertandingan BaSeD bagi bebanin.. dan bebanat kene wat obsrace.. (lari berhalangan).. macam explorace gak ah… Then, hehamba Allah yg tadi tido semuanya dikejutkan selepas beberapa minit… kira2 68 minit 58 saat... utk upacara makan dan berlatih based.. dari kejauhan.. masih lagi kedengaran suara2 sumbang menguap dan berdengkur.. huhu.. “okay, semua makan !.. masak saya dah buat.. time makan laju je” .. terhambur sedikit suara pengaharapan dengan jelas bunyinya..notenya lancar.. tanpa tersekat2.. berbaur dengan secebis pengharapan agar kata2 menjadi realiti.. namun, tidak juga sedemikian…segalanya berubah menjadi fantasi tatkala time makan pon masih terkedek-kedek lambat… macam ulat beluncas kene potong enam kerat... tahulah makan sardin dalam tin je… huhu…  
Siap makan, solat menjadi pilihan.. setelah selasai mengerjakan amalan suci menghadap kiblat kedua.. kami berlatih based sampai kejang urat saraf.. ( lama sangat ke ?).. aish, lama ah… kami meneruskan latihan demi mempertahankan daulat nusa, bangsa, dan negara..(aik,yeker ?). boleh la... until mencapai masa event tersebut.. segalanya berakhir.. latihan digendala.. segala objektif dikira telah tercapai...berlatih sampai pandai.. x kisah menang atau x.. kan dah ada duit (doa, usaha, tawakal) ?... kami semua menuju ke tapak pertandingan..jejantung masing2 berdegup kencang... terpancar sinar gementar dari riak wajah kami.. (sinar gementar, ade gak ker ?) haha.. ada ah.. mujur ada.. kami cuba mengawalnya.. seego yg mungkin.. kadang2 perlu juga ada ego dlm diri.. demi menjaga kestabilan jasad, namun jgn pula berlebih-lebihan sampai melimpah ego dari dalam talam hati ... macam diibaratkan dengan sel darah putih yang berlebihan pasti akan menganggu dan sel itu sendiri yg bakal merosakkan sistem imunisasi badan.. berbalik ke alam realiti.. ketua mencabut undi.. di buka kertas perlahan-lahan... tertera tulisan pena berdakwat hitam atas sebuah kertas putih.. nombor '2'... arsh.. kami terkesima.. mata sedikit terbeliak... kami terima keputusan seadanya.. debaran terus memikat lantas melilit jiwa kecil kami perlahan-lahan, hampir sesak dibuatnya... arsh, pergi kau.. debaran.. merintih dalam hati.. siapa bakal mendengar ?.. hanya rabbnya ... wallahua'lam... sebelum tu, kami sempat dihiburkan dgn persembahan dari pramuka, kadet Indonesia dan Wakil Thailand bertomoi-tomoi.. menghakis debaran dari hati...ibarat hakisan asid hidroklorik meskipun ia masih bermaharajalela... sebuah sekolah sebelum kami.. hurm, x igt lak namanya.. pantas, lincah membuat  aksi dengan baik di sisi pandangan kami.. hingglah tiba akan panggilannya.. callin out.........kami melangkah gagah...BISMILLAH...(BaSeD bermula)...ALHAMDULILLAH... stelah dapat keputusan.. sekolah alamin... huhu.. x der dlm list 1, 2, 3.. hehe..berlatih x cukup punya pasal.. 
Terasa lapang dan kosong hati ini.. tatkala kosong dengan debaran.. bagiku, segalanya tamat.. stop.. sampai di sini sahaja.. sudah lah tu.. letih dah ni... namun, tidak bagi sesetengah kawanku.. " anta boleh lah.. masuk based je.. ana masuk nasyid skali".. diriku mengerti setiap keluhan nafas yg terkeluar dari mulutnya itu..betapa debaran menggamit jiwa dan sanubari.. ku gagahkan mataku.. mencelik.. nak sambung tulis nilah.. ku pendekkan cerita.. namun, masih panjang ek ?.. haha.. skati ah.. rasa feel je bila tulis panjang2.. huhu..
petang tu, kitorang rehat2.. memandangkan dah wat based.. dah lah dpt turn awal2.. baru best.. byk skit rehat.. hurm, petang tu.. masih lagi dengkuran.. namun kali ni lebih kuat bunyinya.. so, dpt buat satu hipotesis kat cni.. hurm.. semakin pm, semakin pb.. jadi.. semakin letih seseorang tu, semakin kuat bunyi dengkurannya.. huhu..ops, science lak.. hehe.. petang tu, x der pape sgt pon.. sekadar kehidupan harian biasa bagi seorang manusia biasa yg menjadi khalifah Allah di muka bumi ini setelah berani menyahut cabaran yang ditolak oleh makhluk lain..
Malam silih berganti... malam yg gilang gemilang.. (agakla.. boleh dikira gemilang jugakla)... malam ni semua sekolah kene wat persembahan nasyid...banin tg persembahan banin.. banat tgk persembahan banat.. no pentomen.. entah naper lak xder.. so, sbgai nak ketatkan syarat skit.. semua sekolah kne wat lagu sendiri.. hampir semua boleh dipuji.. walaupun x menang.. semua tukang nasyid menyerlahkan suara masing2.. macam berlaga suara.. x kurang juga ada yg berlaga bunyi drum diketuk2.. kompang dipalu2.. huhu.. byk2 best la.. Org Indonesia juga apa kurangnya.. buat acapella.. pergh,.. kemas.... lagu Abege.. huhu.. best ah.. cuma sorry ah org Thai.. sbb kitorang x fhm apa yg korang nyanyikan dari awal2 lagi.. haha nyanyi lagu thai lekpon.. Tetiba jer time ni… bateri kamera lack down… bukan habis dah.. arsh.. x leh lak nak tangkap gambar2 event2 lepas ni.. huhu… dah lah x bwk charger...kali ni.. alamin bangi no. 1.. hira' jeram no. 2.. dan alamin kemaman no 3.. huhu.. hidup alamin !!!... kemudian.. mata kami dah kuyu dan layu.. mengantuk yang kian membara.. huhu.. kami tidur seperti biasa walaupun batu x henti2 nak mengurut kami…. Hehe ~ 
Selangor, Disember 23


Pagi itu… kami kene bangun awal… ada qiamullail.. pukul 4.15 pagi.. awal tu… biasalah, kalau nak kuat waktu siang.. malam mesti ada qiam.. ana masih igat lagi kisah salahuddin al-ayyubi, sebelum dia melancarkan serangan terakhir dalam peperangan.. dia suruh mana2 khemah yg x beribadah pada malam itu balik semula… sebab dikhuatiri golongan inilah yg bakal menyebabkan tentera islam kalah dalam medan peperangan.. hasilnya, Salahuddin tetap menang dengan kekuatan yg Allah berikan masa berqiamullail.. berbalik cerita asal.. pagi tu, semua peserta print.. banin saja.. kene wat qiamullail kat padang secara beramai-ramai.. masing2 bawak groundsheet masing2.. huhu.. bila groundsheet tu semua bergabung !.. nampaklah sebuah hamparan yg luas terbentang.. hamparan ibadah malam.. kemudian, kami semua balik ke pangkalan khemah pada pukul 6 pg lebih.. lepas siap segalanya.. berkumpul semula dalam pukul 8.20 pagi.. hua3..
Mata kami terbuntang luas.. hurm, x terasa lak kemengantukan di mata kami.. hasrat jahat nak tido pagi tadi terpecah.. x jadi.. sbb x ngantuk.. berkat qiamullail.. huhu.. kemudian, kami semua pon kene tolong ustaz khai masak2 pagi tu.. erm, makan apa ek.. x igt lak.. huhu.. anyway, kami x sempat pon mandi pagi tu..  haha.. berkumpul dalam keadaan macam kambing.. takutkan air pagi sejuk kettor sampai x mandi… hua3.. kami terus aje berkumpul bila jam menghampiri pukul 8.20 pagi..
Suasana sekelip mata mata menjadi hingar binger.. dek keriuhan peserta print yang bermulut murai.. haha.. cakap x henti2.. kami terus je cakap2… sampailah saat dia suruh menyanyikan lagu krs dan negaraku.. suara serak basah sudah hilang..huhu.. namun, ada jugak yg bergurau senda masa tgh nyanyi lagu krs… haha.. buat lawak la… masa2 tgh nyanyi pon nganjing lagi..haha.. macam ni.. “kadet remaja sekolah………………………………………………….remaja sahutlah cabaran….. (ramai2 wat bunyi latar…. Ca~ba~ran ~), menjadi bangsa Malaysia, tetapkan di hati…(Ramai-ramai sebut OIT !!)….” Haha.. sengal betol.. skati je main ubah2 camtu.. ingatkan ni lagu apa ntah.. x serius langsung.. hua3…
Peserta obsrace terus keluar bila dipanggil… meninggalkan kami semua di padang terik ni.. huhu.. panasnya~ mcm tgh berjemur je.. huhu.. kemudian, selang beberapa minit.. kami semua dibawa ke dewan untuk persembahan kecil-kecilan.. .kali ni, sekolah yg terpilih jer akan membuat persembahan, so , kami semua rehat jelah.. tgk2 persembahan.. pergh best tu…mula2… ada persembahan dari wakil hidayah jb.. pergh.. fluence betul dia speaking.. ayat yg simple tapi mahir menguasainya.. huhu.. kemudian, CORAL SPEAKING daripada sekolah hira’ jeram..

pergh best betul.. haha.. smart betul cara diorang wat .. pasal boarding school… huhu..kalau tgk sendiri, live.. memang best.. hua3… kemudian, arena diteruskan dengan persembahan dari Indonesia dan Thailand.. huhu.. hurm , bukan persembahan pon.. ta’ruf2 jer. Kenal nama sorang2.. hoho….
Kemudian… acara diteruskan dengan satu aktiviti iaitu.. apalagi ek ?... mandi lah.. haha.. setelah menjadi kambing hamper sepagi.. kami terus bermandi-manda did lm sungai.. hehe.. sedikit demi sedikit kawasan kat sungai tu yg kami jajah.. hahaha.. acara yg tiada had… kami mandilah.. ( x kot).. main jer lebih.. masa kosong diisi hamper separuh berendam dlm air.. nak jadi badak air sekali.. apa rasanya .. haha… tetiba je, tgh2 sibuk mandi.. walaupun x imbuh sbb bacteria x dibunuh… satu lontaran tepat mengenai sasaran.. aik, amende tu ?.. aish, muttaqin ni main kasar lah plak… haha.. “jaga anta!”.. ramai2 pakat amik balik lumpur kat gigi sungai.. korek2 lubang lumpur sampai lumpuh gigi sungai tu.. haha.. main baling2.. habis kotor badan… dipenuhi lumpur2 yg bijak mendarat ke atas sasaran.. haha.. kami terus main dan main dan main dan main dan main.. aik, berapa kali main daa ?.. haha.. skati ah… tapi terus bermain hingga habis masa obsrace… bila tamat masa obsrace, barulah habis masa permainan lumpur kami.. haha.. tapi, x semena-mena.. akram suruh naik.. kene tolong ustaz masak2.. fuh, berapa kali masak da… haha.. kami naik dgn hati yg berat.. lps salin baju.. kami masak2 dulu.. ade gak yg buat gajet baru sbb petang ni ada kem kraf.. so, kitorang punyer tapak perkhemahan perlu cantik, kemas dan pergh.. bersih la.. sebagai satu persediaan, kami sediakan pelbagai gajet  model.. haha.. look out la.. penyapu buluh, rak makanan.. macam2 aa.. tapi ada satu gajet yg pergh cantik… haha.. wakaf yg dah ada dari awal lagi.. haha.. aktiviti kami macam biasa la.. Cuma byk nye kne kemas khemah… kutip daun sampai licin kawasan tu.. hahahaha… letih, lenguh betul.. mujur gak x kejang urat2 badan…kami rehat kejap.. makan2 dulu.. simpan tenaga.. (aik, camner tu)… ala, kami buat something yg boleh kembalikan sel darah merah…. Faham2 jelah.. haha.. ( buat apa tu ?.. x faham ah).. huhu.. apalagi , tidor ah.. heheh..
Kami kepuasan, menunggu tuan azrol dan konco2nya ( jgn marah..lol).. dtg melawat khemah kami.. maybe kami jadi orang first yang kne lawat khemahnya sebab khemah kami kat zon 1… huhu..  so, kami menunggu hingga mimpi menemani bersama.. haha.. ana masa tu sibuk buat tandas kering… haha.. tandas yang paling kelakar pernah ana tgk.. mujur x tangkap gambar.. kalau x malu jer… haha…(ape maksudnye ?.. tandas pon bleh kelakar ke ?... skati ah).. haha.  Kelakar lah.. x knal apa tu kelakar ?..haha
Kami menunggu tuan sampai tertidor…. Tetiba je.. “ oit, bangun2.. suara seorang manusia kedengaran berdesing di tellinga..(haha, berdesing jugak ek ?).. boleh la.. kami tangkas bangut.. memisat biji mata.. khuatir kalau ada “eye’s dung”.. haha.. Nampak dari jauh, tuan datang dari utara… kami lekas berdiri… menunggu di barisan hadapan khemah.. membuka laluan bagi tuan lalu… tuan terus lalu.. melintasi khemah kami menuju ke khemah kumpulan sebelah, Sekolah menengah arab tahfiz.. hehe.. malu je.. kami terus je buat2 control malu.. haha.. menunggu dengan sabar.. kedatangan tuan ke khemah kami..  datang dengan Satu nota dan pena.. hurm. Nak mencatit markah kot..Siapalah yang bakal menang ?
Tuan dtg, menapak langkah ke khemah kami.. huhu.. kami menyambutnya.. dengan senyuman yang teragak-agak.. nak dilontarkan atau x.. kami membuat keputusan melontarkannya… senyuman yang separa ikhlas.. huhu.. tuan masuk.. dengan beberapa orang pegawai krsm yang lain.. membawa sekuntum senyuman .. agak manis berbaur masam skit.. hehe.. mereka terus meluru masuk.. benda pertama yg digapai utk diteliti oleh mereka ialah.. kertas… (hurm, naper ngan kertas tuh).. bukan ketas biasa tau.. kertas loghat Ganu.. haha.. tertulis beratus2 perkataan dalam loghat Terengganu.. haha.. lalu, berbunyilah gelak tawa sambil tersebut sebutir2 bunyi loghat yang kelakar.. haha.. comel.. lot..te.. haha..
Mereka tersenyum, kami tersenyum kambing, mereka tertawa, kami sekadar mengganguk lemah berbaur senyuman mengantuk... masih mengantuk..hua3… terus mereka nak meneliti kawasan sekitar khemah.. ana dipanggil mereka.. hanya seorang diri.. menerangkan konsep2 gajet2 yang dibina.. haha. Ana terangkan mengenai look out yg dibina oleh akram… dia x puas hati, nak tgk kekukuhan look out tu.. muttaqin dtg. Lantas memanjat tangkas tangga yang dibina menggunakan buluh dan tali nilon.. huhu . time tandas kering diterangkan .. haha.. ana x tahan nak gelak… bercakap bercampur ketawa kecil..haha.. “ okay, cuba terangkan konsep tandas ni”.. suara seorang pegawai perempuan memotong gelak kecilku.. huhu.. “okay, tandas ni, kami buat utk hal-hal kecemasan.. sebagai contohnya, ada org yg terpaksa semua tandas yang urusetia sediakan penuh.. so, terpaksalah guna tandas ni.. dan ia sesuai. Untuk semua lapisan umur..”.. jawab ana serba serbi sambil berfikir… x sangka lak ada gak soalan cam gini..” macam mana tu nak gunakannya, padahal paip air tade pon kat cni?..” tanye die lagi.. “hah, senang je.. okay.. plastic hitam yang pakai buang akan digunakan untuk tandas ni.. .. mula2.. hamparkan plastic ni kat lubang yg terbentang.. then, faham2 jelah.. pastu.. kita amik plastic ni dan bungkus .. buang ah kat mana2.. tanam ke.. okay gak.. tandas ni boleh belaka.. nak air apa ?.. besar boleh, kecik pon boleh ”..terangku lagi.. dia berdehem, ana memandang kecil.. “ sebenarnya, konsep tandas kering ni hanya untuk air kecil saja..so, patutnya tandas ni for buang air kecil ajelah”.. huhu. Ana menahan muka malu.. hehe.. silap penerangan.. x per3.. hehe.. kan dah cuba… dia terus ke tapak utama.. kelihatan tuan2 baru sahaja habis makan hidangan yang kami sediakan.. (x habis plak dia makan ?).. haha.. bgos tu, kami pon tgh lapar…. Hehe.. kami menunggu mereka keluar.. keluar, semua settle.. mereka pergi kat sekolah alamin bangi.. haha.. saat keriaangan.. kami terus menjamah kuih2 yg lebih.. lahap betul.. sekejap ajer dah nak abis.. haha… Habis makan, kami terus pergi bermandi-manda  sekali lagi.. tapi kali ni, dah x nak main baling2 lumpur.. haha.. x der mood nak main.. Cuma muttaqin sorang aje yg sibuk2 main lumpur.. hyperactive betul la.. haha..
Malam tu, selepas selasai solat maghrib jamak… kami semua bergegas angkat kanvas pergi ke padang macam biasa.. tapi malam ni.. lain dari yang lain.. pergh... gilang gemilang yang teramat..huhu.. malam yg x kami sangka2.. Malam konsert dari nasyeed.com.... mula2 mereka masuk dengan bawa alat2 muzik.. drum, piano elektrik, gitar elektriklah.. macam2 lah..kami mulanya sgt teruja.. sbb kali pertama tgk alat-alatan yg byk camni.. haha.. teruja betul.. kemudian, masuk seorang artis ni.. Muadz ... yang menyanyi lagu hadis tu... pergh, x sangka lak dia dtg sekali.. kalau selama ni, sekadar dengar kat cd.. sekarang boleh dgr live plak.. huhu.. memang best suara die.. masuk lagi, salah seorang dari kumpulan mestica.. apa ek nama die ?.. haha.. x kisah la.. ada jugak sorang tu.. ex hira’ jeram yg dtg .. jadi pengacara... haha.. ana igat lagi dia ckp apa sampai skrang.. haha.. last skali, artis yg kembali ke fitrah sebenar... da’mie.. yang menyanyi lagu nilali dunia.. kalau cari kat youtube, mesti ada punyer.. haha.. best lagu tu.. kelakar semacam je.. ada gak time tuh... pengacara panggil 2 orang wakil malaysia, 2 wakil indonesia dan sorang wakil thailand.. haha.. banin lima orang, banat lima orang... included khadijah.. huhu.. bagos2... dia tanye pasal macam2 lah isu skrang ni yg patut kita semua dah sedia ada dlm kepala masing2.. contohnya, dakwah, jihad, palestine, asma, khalid.. dan sbginya..
Ada satu kali tu bile dia dtg ke depan panggil sorang indonesia dan sorang malaysia... nak tanye pasal perkataan yang sama bunyi, berbeza makna.. haha.. kelakar betul contoh yg dia beri.. camni.. “okay, ana nak tanye.. orang indonesia panggil apa bende ini ?” tanye pengacara tu kat sorang wakil indonesia sambil menunjukkan bahagian backbone.. belankang badan.. “Punggung !” jawab orang indonesia tanpa ragu2.. semua orang yang ada kat ctu gelak... orang indon masih terpinga2, x faham.. ketawa mengendur berbasa-basi.. haha..” pernah satu ketika, masa saya duduk kat indonesia dulu, saya garu belakang.. dan sorang orang indonesia tegur saya..’waduh.. ngapaiin digaru punggung ?’..” ketawa semakin galak kedengaran.. “ sambungnya lagi... nah2 gunaiin ini kalau mahu digaru punggung’ cakap orang tu sambil bagi penggaru badan kepada saya”.. berbasa-basi pengacara tu habiskan ayat.. semua orang galak ketawa.. haha.. sengal... pastu, adalah bunyi suara2 sumbang. Mengumpat kosong.. x kurang pula ada yang buat lawak tambahan... haha.. sejurus selepas itu.. konsert diteruskan dengan nasyid2 islamik.. hah, satu lagi.. kitorang dgr nasyid yg raihan nyanyi.. Alhamdulillah – muadz feat ngan dakmie dan pengacara .. haha.. best bangat sih.. kira2 pukul 11.20 barulah tamat konsert tu.. banyak2 sedap lah.. hua9....
Selangor, Disember 24


Pagi yang penuh bersejarah.. huhu.. telinga kami sempat menangkap bunyi suara irfan bahrin.. mengejut orang ramai bangun... qiam perdana.. sbb campur skali ngan akhwat.. jam tangan ditoleh sebentar.. hurm, pukul 4.17 pagi.. wargh.. lambat 17 minit.. semalam urusetia ckp nak berkumpul dan ada kat pdg pd pukul 4 pagi.. huhu... kami bingkas bangun.. melawan kuat nafsu tidur... mesti orang lain semua dah ada kat padang.. alamak, lewat betul dah ni.. semua bergegas mengangkat groundsheet... diusung dan dibawa ke padang.. agak lembap.. semalam hujan rintik2 .. hurm, samar2 lebat jugaklah.. hehe... 


Sangkaan kami meleset tatkala padang masih kosong..cuma bunyi cengkerik sahaja yang kami dengar.. ingatkan lewat sekali.. rupanya awal sekali.. huhu.. orang ramai susah nak bangun cepat memandangkan mengantuk masih menguasai diri.. menguasai badan dan menguasai minda.. pemikiran.. ngee ~.. haha.. masih tiada yang dtg.. hurm,... kami menjenguk2 ke khemah org lain.. dengkuran masih lagi bergema.. hua3.. sejurus kemudian, bangkit ketua mereka kot .. mengejut rakan2nya yg lain.. tak lama selepas itu, barulah padang penuh... diisi dengan jasad2 layu.. andai ada yg dtg menyerang.. mest jatuh pengsan dah.. huhu.. pagi kami diisi seperti semalam.. 

Syuruk menghampiri, kami bergegas pulang ke khemah.. sekejap lagi akan ada majlis perasmian penutup.. so, ust. ckp sebelum majlis tamat.. kne habiskan pack brg awal2 lagi.. takutkan bas dtg awal.. bleh blk awal.. haha.. kami x bazirkan masa sedikit pon.. gajet2 kami rungkaikan... tali rafia dibuang.. kayu2 diikat untuk dibuang.. khemah2 dirobohkan.. hanya tinggal satu je wakaf yang belum roboh.. haha.. xkan nak robohkan.. hancur kang.. selepas makan, kami masih lagi x dibenarkan mandi.. ust. khuatir masa x mengizinkan.. rupa-rupanya.. jam sape ntah yg salah.. haha.. awal 20 minit.. well, kami makan je lepas tuh dan rehat2 saja.. tapi kene marah jugak sb masih ada sisa tali rafia yg belum terbuang.. huhu.. so, kami buang ajelah.. hehe..menunggu ketibaan saat majlis perasmian penutup.. x sabar2 rasa nak balik.. namun, terpalit juga perasaan gementar dalam diri bila ingatkan hari ni.. result PMR bakal keluar.. tapi, x dpt nak amik.. so, org lain dulu yg tahu result ana sebelum empunya diri tahu result ni.. hua3... 

Tepat jam 8 lebih.. kitorang bergegas ke padang untuk perasmian penutup... hurm, nampak macam lambat je nak mula.. so, kitorang pon wat la keje masing2.. ada gak duk sibuk main handset.. tetibe je arini terus ada handset.. sebelum ni, x nmpk pon.. haha.. kemudian... majlis berjalan amat lambat dan perlahan.. ish, membazir masa betul.. kalau x mesti skrang ni dah bley tgk result.. huhu..ana mendengus dalam hati.. sebenarnya masing2 tgh cuak.. berdebar2 nak amik result hari ni.. x amik pon.. dgr result.. (hah.. tu baru betul).. hehe... Majlis dimulakan dengan nyanyian lagu negaraku dan lagu krs.. haha.. sekali lagi, diorang main2 bunyi 'oit' time lagu krs ni.. haha.. sengal btol la.. main2 lak..lepas tu.. kami terpaksa pulak sekali lagi dengar ucapan daripada macam2 suara manusia.. hua3.. jeng jeng jeng.. ana tgk kelibat jam.. hurm, dah pukul 10.. berdebar betol betol betol betol la.. huhu tiba2 ust khai dtg dari celah orang ramai.. mungkin penyampai utusan malaysia.. uwaaa !!.. takutnye gue.. dtg dekat.. pastu kabo kat ana..

"Mujahid, tanhniah... anta dpt straight 'a'........"cakap ustaz khai.. suara nada slow.. ana kurang yakin dengan statement.. walaupun masa tu rasa sgt bahagia.. Alhamdulillah x henti2 terucap di bibir..gembira dengar khabar tu.. namun, tetibe je ustaz tarik ana ke belakang.. seraya menyambung ayat.. "tapi, kecuali bi... anata dpt 'b'"...wargh.. masa tu, hampir separuh perasaan gembira tadi lumpuh serta merta..... mimik muka ana berubah menjadi sedikit muram.. sedih .. mimpi izzat dah jadi kenyataan.. hua9... sebak rasa kat dada.. ana tahan.. entrahlah nape die tetap nak keluar.. sama ah time upsr dulu, beberapa titis tumpah dulu.. tapi kali ni hanya setitik.. ana cover.. ustaz.. tgk ana.. tampak barisan gigi putih bersinar... tersengih bile tgk muka ana sedih.. "alah, jangan la sedih,".. berbasa-basi ustaz sambung ayat tu.. sambil tersengih.. xpe3.. ana redha...wajib, segala apa yg Allah beri kat kita ada hikmahnya.. ana terima hakikat tu dengan sabar walaupun rasa sedih.. ana terus menekan butang handphone... contact sape2.. nak tanya khabar pmr.. hehe.. sengihan ana tersekat.. suara lantang pengerusi majlis membuatkan ana tersentak.. sempat lagi habiskan ayat mesej kat anas jb.. huhu.. tekan butang send..." message sent".. tertera di skrin.. ana simpan semula phone dalam kocek seluar... kedihan ana simpan lagi... x sempat nak buang.. orang lain plak duk asyik tanye pasal result kat ana.. ana sekadar menjawab lemah.. biasalah.. tengah sedih kan.. huhu..time tu, masa penyampaian hadiah dan sijil.. hehe, banin alamin kemaman menang satu benda je.. nasyid no.3.. hehe.. yg lain langsung x menang..termasuklah kem kraf.. haha.. macam mustahil je nak menang kem kraf...~



Majlis ditamatkan.. mood jadi biasa2 jer.. tiba2... sampai satu mesej.. dari anas...huhu..bila ana dgr mursyid dan anas yang comel (haha.. sengal) .. budak jb dpt result same ngan ana.. 8a 1b.. bi b.. ana barulah boleh terima result sepenuh hati.. huhu.. xpe.. geng dah ada.. x pyh nak sedih... kalau diorang bleh terima hakikat.. mengapa tidak ana.. hehe..  ramai jugak calon yg dpt b for bi.. hurm, soalan die.. bolehla.. tapi payah jugaklah.. hehe..

Then, time salam2 ngan org ramai.. uwargh..... ramai betul yang kene salam.. haha.. semua peserta kira2 1226 orang... kalau banin sahaja.. bahagi dua jadi 613 orang.. pergh.. ramai tuh... kene salam semuanya ?.. haha kami salam jer... anas muzani plak main sebut2 nama orang yang disalami .. tahulah kitorang pakai nametag.. haha.. sengal.. asal nama muaz, mulalah sebut.. "ha, muka macam muaz je".. haha.. asal nama nabil suruh buat
lawak pulak.. sengal tol.. haha.... hurm, nama yang paling banyak sekali nampak masa tgh salam2 ialah nama muaz, then faris, firdaus.. haha.. muaz kira2 lebih 20 orang nama sama.. entah apa reaksi muaz masa muadz tgh menyanyi malam sebelum tuh .. hehe.. sori, kalau terasa.. x sengaja..

tamat acara salam-salaman.. ana cepat2 balik khemah.. terkejut betul bila dgr ustaz ckp bas sampai pukul 4.00 nanti.. x pon pukul 6.. uwargh..... rupa-rupanya baru call bas tadi... pak cik bas ingatkan balik esoknya.. 25 haribulan.. haha.. patutla.. mujur call.. kalau x .. x tahulah... haha.. masa lebih lama ni, kami habiskan dengan mandi, makan, tido, solat.. huhu.. semua barang dah siap pack dan kemas.. ingatkan bleh balik awal.. huhuhu.. lepas segalanya selesai.. sementara menunggu bas dtg... anas pegi belanja ana makan burger.. hehe.. thanks anas.. kata die.. hadiah pmr.. huhu.. pukul 6 ptg, barulah bas sampai.. kami balik.. home sweet home.. huhu.. kira2 kat kol 12.20 mlm barulah bas sampai kat perkarangan sekolah...
esoknya, adik ana hulurkan satu hadiah berbalut.. hadiah pmr katanya.. hehe.. ana bukak .. teruja jugak rasa sebab dapat novel '9 nyawa', Ramlee awang Mursyid.. cetakan 2010.. hehe.. latest tu...ana dah habis bace.. best betul jalan citer die.. huhu.. lain kali, kalau nak pilih novel kat kedai2.. baik pilih Ramlee awang Mursyid nye karya.. best tu.. pergh.. hehe.. promote sekejap... oklah.. ana ucapkan tahniah kepada semua rakyat malaysia yang dah berjaya mengharungi print 09 dan tahniah juga kepada mereka yang telah berjaya mendapat target masing2 dalam pmr... ingat, spm ada lagi.. hehe.. oklah..ana dah lenguh tulang menaip ni.. terima kasih kerana sudi membaca post kali ni.. panjang lebar.. dan ana siapkan post ni dalam masa beberapa hari.. hehe.. minna.. arigatou gozaimase.. xie-xie.. maassalamah, wailalliqaq.. Wallahua'lam..
sekian...
Coretan jiwa raga...huhu (^_^) 
  




apa yg korang feel ?

0 Orang Melekat :

-| JOM! Follow. Hehe |-

 
Design by -|SyaheedViaMujaheed|- | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews