Selasa, 27 Disember 2011

Fish tycoon ~

Fish Tycoon ~
FISH TYCOON: sebuah game yang menyeronokkan. hee. biasa je. Game dia, kita diberi telur ikan untuk dibesarkan, jaga, bagi makan ikan dalam aquarium. pastu, bila ikan berumur 20 tahun baru boleh jual balik ikan tu. bukan senang. kene upgrade environtment, upgrade makanan baru ikan tak mati. Bila ikan dah besar, kita boleh kacukkan ikan antara satu dengan yang lain untuk cari spesies baru. jadi, dalam operasi kacuk mengkacuk itu, kita perlu cari ikan magic. ada 7 ekor ikan magic, dan bukan senang nak dapat ikan magic tu, tapi bila dapat sekali.. harganya melambung tinggi sampai 400 ringgit pun ada org nak beli. :D memang seronok. tapi, permainan sebegini sangatlah rugi kalau kita tidak ambil pengajaran daripadanya.. aik ? pengajaran.. adakah pengajaran ?

Hah, ni ambe nak citer. Cer citer.
Ibrah(pengajaran) daripada game fish tycoon :

- awal2 permainan : Nak kene cari byk2 duit sebab nak beli macam2 brg...
- bila duit byk : yeay ! duit byk boleh beli mcm2 brg !
- bila duit berkurangan : alaa... kene cari lagi ni... byk lagi brg yang nak kene beli... hah ! main cheat la.. cepat skit kaya.. hoho
- bila semua barang dah dibeli : huh, bosan nye... nak buat apa la dgn duit byk2 ni... nak bagi kat gamers lain rugi, diorang cepat menang nanti... usahalah sendiri klau nak sgt...
- bila dah menang : huh, bosan nya.. cari game lain lar..

antalogi sebuah kehidupan yang bertujuan untuk material semata...

- awal2 kehidupan : target besar nanty nak jadi org kaya, boleh beli macam2...
- bila dah 'berjaya' : bestnya kehidupan aku... mcam2 boleh beli...
- bila harta berkurangan : alamak, ni kene usaha lebih sikit ni... rasuah cepat skit dpt duit... hoho
- bila semua benda sudah dimiliki : hisy, nak buat apala duit banyak2 gini... semua benda dah dibeli... nak bagi zakat ?.. hurm... biarla diorang usaha sendiri lar.. aku letih2 kerja senang2 je diorang dpt free..
- bila life over :........ kau pandailah fikir sendiri.

begitulah kehidupan klau berlandaskan nafsu semata, mana pernah puasssssss .... akhirnya, kehidupan menjadi sia-sia semata... Oleh itu, hiduplah kita sebagai hamba Allah yang patuh padanya, khalifah Allah, quest dia memang byk tapi ending dia yang kita dambakan... Amin....

~ credits to Fish Tycoon ~
apa yg korang feel ?

0 Orang Melekat :

-| JOM! Follow. Hehe |-

 
Design by -|SyaheedViaMujaheed|- | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews