Rabu, 21 Januari 2015

Ready, set go! (Sem 2 Sem Struggle)


Bismillah, atas permintaan peminat paling setia (Jay-diey) inshaAllah ana akan taip review ana sepanjang sem struggle tahun lepas. Eheh.

Eh, suka hati je namakan sem 2 sem struggle. Yelah, sem 2 ni serius korang kene struggle betul-betul struggle se-struggle-strugglenya.

Hmm. Kalau korang dah rasa habis struggle dah masa sem relax-struggle haritu, kene tambahkan lagilah effort utk struggle. Haih. Peningnya. 

..............................................................................................

okay, kita bermula. (Mesti menyesal kan baca ayat tongue twister kat atas kan) :p

Jadi, untuk simplified, ana pun malas jugak tulis panjang2 sebab banyak episode lagi Dr. House tak habis habis. ehh. Time cuti lah nak rasa pandai skit tgk Dr. House. lulz.

Jadi, Sem 2 nanti. kita akan ambil 2 sistem + 2 subjek

...............................................................................................


Introduction to Medical System


Senior-senior bajet selalu sebut perkataan system. Tak kisah korang faham ke tak, baru nampak macam style sket. hahah.

perkataan system dalam konteks ni sebenarnya merujuk kepada system badan kita. Sistem penghadaman (GIS), sistem Endokrin dsbgai.

Jadi sepanjang pre-clinical korang akan ambil lebih kurang dalam 9 system rasanya.

Tahun 2:

- MSS (Musculoskeletal System)
- GIS (Gastrointestinal System)
- ES (Endocrine System)

Tahun 3:

- RS (Respiratory System)
- CVS (Cardiovascular System)
- HLS (Hematolymphatic System)

- UGS (Urogenital/Genitourinary System)
- CNS 1 (Central Nervous System 1)
- CNS 2 (Central Nervous System 2)

*So, korang akan ambil system-system ini secara berperingkat. dan inshaAllah akan habis tahun 3 masa sem 2. Soifi tahun 3 dah masuk tahun 4. - kalau x silap.

selain tu, ada jugak subjek subjek lain yang korang kene ambil, mostly 2 kredit hour.

- Genetics and Molecular Biology
- Immunology
- Behavioral Science
- Epidemiology and Biostatistic
- dan ana tak ingat nama sebab tak ambil lagi. hehs.

...................................................................................................

Tahun lepas, batch kitorang ambil MSS --> ES --> GIS. Kemudian masa soifi baru ambil Genetics dan Immunology.

Tapi Tahun ni, batch Ittihad akan ambil dua system sahaja masa sem struggle iaitu MSS dan GI + 2 subjek kecil. Masa soifi pula, ES + 1 subjek kecil.

...................................................................................................

Muqaddimah mengenai system

jadi, dalam satu-satu system tu ada dalam 4-7 subjek bergantung kepada system tu sendiri.

Contohnya, dalam MSS ada 6 Subjek, Anatomy, Embryology, Physiology, Microbiology, Pathology dan pharmacology. Dan silibus setiap subjek ni saling berkait dan semua tertumpu kepada Muscle, Skeleton, mechanism of movement, action potential etc. Sebab tu nama system ni "Musculo-skeletal System"

manakala untuk ES pulak ada 4 subjek, Anatomy, Physiology, Histology, dan Pathology. semua silibus-silibus ni melibatkan enzyme, secretion mechanism, endocrine hormone etc. Jadi, compilation subjek-subjek ni akan jadi satu system "Endocrine sytem"

Biasanya sistem 'System' di UJ sedikit berbeza daripada JUST dari segi exam final.

di JUST, mereka akan ambil satu system, exam final. dan akan bermula dengan system baru, exam final dan sekali lagi system baru yang finally exam final. Err. Faham ke?

Jadi, bagi setiap satu system tu, ada satu sahaja exam iaitu final dan mereka akan habiskan satu-satu system itu secara teratur.

wahhai di UJ, sistem 'system' kita sedikit berbeza. sebab kita akan ada dua exam untuk setiap system (mid dan final). Jadi, untuk lebih faham cuba perhatikan gambar di bawah.



timeline ni untuk batch kami tahun lepas. Jadi, andaikan ada tiga system MSS, ES, GIS untuk belajar dalam satu sem.

biasanya material mid lebih banyak daripada material Final. selepas habis je belajar material final untuk MSS, terus masuk ES. Tapi, kadang-kadang ada juga overlap antara dua system contohnya dah mula belajar ES walaupun material final untuk MSS belum habis lagi.

dan yang paling mencabar adalah final ketiga-tiga system secara berderet-deret di akhir sem. dan Sumpah menensyenkan. Jadi, brace yourself lah.

disebabkan tahun ni inshaAllah kita akan ambil dua system je, jadi mungkin lebih kurang tension lah kot. dan masa untuk habiskan satu system tu panjang jadi xdelah exam berderet-deret sangat.

Tapi dalam masa yg sama ada jugak subjek lain yg kene dpt tumpuan jugak. So, exam jadi berderet-deret jugaklah. Haih. *Ayat arab-keling*

Jadi, ni timeline batch kita untuk system - MSS dan GIS saja :) dan dalam masa sama 2 subjek lain. Jadi, kita ada 2 timeline lah.




Perkara paling mencabar semasa system ni? - LUPA dan ULANG.

sebab kita dah lama tinggalkan MSS bila masuk GIS. Last-last masa final dah lupa semua, nak ulang balik daripada awal bukan ambil masa yang sekejap tau. Sebab tu kene study gradually dan tak boleh tinggalkan terus MSS walaupun dah masuk GIS masa tu.

...............................................................................................................

Okay, SYSTEM. MSS dan GIS.

1. MSS

macam yang ana terang tadi, MSS ini terdiri daripada kompenen2 6 subjek. Jadi, setiap subjek ada cara study yang tersendiri. Dan ana hanya mampu terangkan berdasarkan pengalaman sahaja sebab cara study dan silibus mungkin sedikit berbeza. Maklumlah, batch korang kan batch scorer, kene lah dugaan besar skit. hmm hmm hmm.

i. Anatomy + Embryology

Anatomy MSS masa tahun kami dr. Amjad yang ajar. Best Dr. Amjad ajar walaupun banyak jugak dia cakap arab. Tapi dia memang cuba sedaya upaya untuk fahamkan semua orang. dan dia suka bagi special attention kat kami dulu.

soalan dia tak sesusah Dr2 yang lain. dan biasanya MSS system yang senang faham sebab Anatomy adalah core kepada system MSS ni. 

korang akan sentuh hampir semua muscle yang tak pernah sentuh lagi, ada jugak yang ulangan. Jugak setiap nerve bagi setiap muscle. Hurm. Mencabar jugaklah nak ingat satu-satu. tapi yang paling penting kene selalu ulang dan lepas ingat tu takleh terus tinggal. Still kene ulang lagi kalau tak habis lah lupa lepas 3-4 hari.

ii. Physiology

Physio MSS pendek je, ada lah dalam 2-4 lecture je, yang ajar tahun lepas Dr. muhammad Khatatbeh, sedikit boring sebab suara dia perlahan. Ana banyak study pakai handout dan salin dalam kelas sebab kadang-kadang banyak penerangan daripada mulut dia yang selalu keluar exam. Sheet dan Handout inshaAllah cukup je.

iii. Microbiology

MSS microb pun tak banyak mana, dalam 6-8 lecture. Ada Virus, Bacteria dan Parasite by Dr. Dre. Eh,  Dr. Ashraf, Dr. Asem dan Dr. Hasan. (Tahun lepas). Teknik study lebih kurang je macam Microb sem 1. Dan mostly Virus bacteria dll tu ulangan je, jadi inshaAllah lagi mudah cuma nak tengok kerajinan kita je.

iv- Pathology

MSS Patho tahun lepas agak best sebab Dr dia best. Dr. Nisreen. dan inshaAllah mudah je. tak banyak jugak lecture dia.

v- Pharmacology

MSS Pharma tahun lepas di ajar oleh Dr. Alia shatnawi (kedai lampu kat irbid tu). dr. ni rasanya tak banyak sangat ajar subjek lain. dan ana pun lupa-lupa dah muka Dr ni.


2. GIS

Bagi ana system yang paling mencabar dan sedikit (banyak sebenarnya) susah. Sebab Anatomy dia sangaaaaat banyaaaaaak.

i- Anatomy, Histology

MSS GIS tahun lepas yang ajar dia, Dr. Muhtasib. Eh, asal korang terkejut. Yelah, korang pun kenal kan sapa tu. heheh. Boleh tahan banyak material dia dan tak tahu nak fokus kat mana-mana sebab slide dia pun dah macam sheet -_- 

Apapun, kene banyakkan bersabar jelah.

Subjek-subjek lain ana lupa lah. Xpelah, korang bukan nak tahu pun kan. heheh. Dr-dr ni mungkin berubah. kot2 dr. hiyam ke ajar patho. Yeay.

............................................................................................................

Subjek-subjek kecil (biasanya 2 kredit hour)

- tahun ni kita ada Genetics dan Epidemiology. Epidemiology ana tak pernah ambil lagi, jadi tak tau camne cara study etc. Tu kene mintak daripada 3 senior haybat lah.

Genetics and Molecular Biology

subjek ni boleh tahan best (bagi ana) sebab dia banyak membuka minda dan mata terhadap human genome map. eheh.

Best, cuma kene banyak menghafal skit lagi-lagi mutation kat chromosome ni, translocation kat chromosome tu, penyakit2 daripada Genetics dsbgai.

Tahun lepas yang ajar Dr. Khateeb dan Dr. Mamoun. Lepas habis belajar genetics baru masuk molecular biology.

study mostly pakai sheet dan slide je. Slide sangat penting sebab banyak gambar yang perlu difahami. hmm hmm.
...........................................................................................................

Jadi, ana rasa tu je kot untuk preview Sem 2. bittaufiq wannajah semua.

Alang-alang cuti, boleh la kot belek-belek skit website Batch 2012. Dalam tu ada banyak slide, sheet dan apa-apa je untuk di download. Kot-kot boleh study awal. huhu.

Okay! Sekian. Apa-apa tara faham boleh komen di bawah ni ye.

Wassalam ;)




















apa yg korang feel ?

0 Orang Melekat :

-| JOM! Follow. Hehe |-

 
Design by -|SyaheedViaMujaheed|- | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews