Selasa, 26 Ogos 2014

Muhasarawak Tsanah Tsaniah - Review Halus Kasar Tahun Perit

Muhasarawak Tsanah Tsaniah


Stethoscope dalam kenangan.
Bismillah. Post kali ni simple, berkaitan review sepanjang setahun bertahun dua.
Ana akui, ana bukanlah yang paling layak untuk menulis review seperti ini memandangkan tahun depan ana akan turut turun padang bersama-sama antum antunna ke muhadharah (baca: repeat). Ya, perasaan memang sedih, tapi sebenarnya ana agak teruja dan gembira memandangkan dunia sunyi dan berseorangan kelak sirna dek masa yang pantas berlari. Aiwah. Berenam kami lelaki di tahun dua ^_^

Review yang ana tulis ini (taip sebenarnya) adalah muhasabah untuk batch kami, batch muassis el-stethoscope, sepanjang setahun kami meredah tahun dua. Sebarang komen dan penambahbaikan amatlah dialu-alukan terutamanya daripada senior-senior haybat yang telah berjaya lepas tahun 2 yang cukup sofiskated ini. Mungkin juga, memandangkan silibus, doktor, madah dan credit hour tahun kami sedikit berbeza dengan tahun antum, jadi review ini mungkin sekadar memberi gambaran perjalanan yang bakal antum lalui dalam tempoh hampir sebulan lagi.

Apa apa pun, hubungan kita dengan pemilik ilmu lah yang paling kita kene jaga, sebab kalau Allah tak redha dengan kita, sehabuk ilmu yang kita miliki pun tak guna weh! Kita muhasabah balik agak-agak macam mana lah sikap kita, ibadah kita, hubungan kita, aurat kita, pakaian kita, tabarruj kita, pergaulan sesama lelaki perempuan kita, mulut kita, akhlak kita entah entah ada part kita yang Allah tak redha, kalau dah tahu Allah tak redha part tu, kenelah ubah. Takkan sampai kiamat kita selesa dgn keadaan macam tu kan. 

Ya!, berubah itu susah, tapi mengekalkan perubahan itu sebenarnya lagi susah, paling penting kita kene selalu cuba untuk mula berubah, well, starting is the half of the task.

Nak mudah berubah dan istiqomah dalam perubahan, itulah pentingnya institusi Tarbiyyah untuk membantu dan menyokong perubahan baik itu sendiri. Tak hebat lah kalau amik medik tapi tarbiyyah tak jalan. Kamoon beb!

Sebelum kita bermula, ana hamparkan perbandingan kasar antara khuttah dirasah (study plan) batch el-stethoscope dan batch ittihad.

Stethoscope
Perbandingan
Ittihad
Sem 1
-          Biochemistry (3)
-          Microbiology (3)
-          Pharmacology (2)
-          Pathology (2)
-          Community Medicine (4)

Sem 2
-          Musculoskeletal System (6)
-          Endocrine System (3)
-          Gastrointestinal System (6)

Sem 3
-          Genetics and Molecular Biology (2)
-          Immunology (2)
Madah dan Jam Kredit
Sem 1
-  Biochemistry (3)
- Microbiology (3)
- Pharmacology (3)
- Pathology (2)
- Community Medicine (3)

*pengurangan jam kredit Community dan penambahan jam kredit Pharmacology

Sem 2
-  Musculoskeletal System (5)
- Endocrine System (3)
- Gastrointestinal System (6)
- Genetics and Molecular Biology (3)
*Penambahan satu subjek biasa (yg lain semua system)

Sem 3
-  Global Health (3)
-   Epidemiology and Biostatistics (3)

*Subjek yang asalnya tahun tiga diserap masuk ke tahun dua. Manakala, Immunology akan diambil semasa sem satu tahun tiga.

*Daripada perbandingan kasar di atas, jelas menunjukkan cabaran dan ujian untuk batch antum lebih haybat berbanding batch kami. Mana taknya, belajar tambahan satu subjek dalam masa belajar tiga system yang lain, juga subjek-subjek 2 jam kredit kami hampir semuanya menjadi 3 jam kredit. Tapi, kami yakin antum semua mampu lakukan yang terbaik inshaAllah. Kalau untuk tahun satu yang sebenarnya agak menekan pun antum boleh lepas, mesti kali ini antum boleh lakukan juga! Yang penting selalu optimis dan tingkatkan usaha, anda mampu melakukannya.

Sebenarnya beruntung kita di UJ dapat masuk klinikal lebih cepat daripada student JUST, sem soifi tahun tiga dah start sem klinikal. J

Okay, jadi sekarang ini adalah review secara halus pulak sebab ana cuba buat by subjek. Eheh. Sebenarnya agak panjang, kalau nak dengar curhat (baca: Curahan hati) ana, silakan, kalau nak cepat-cepat sgt tekan (ctrl + F) dan cari keywords yang korang nak, e.g: Biochemistry etc.

(Sem 1 Tahun dua) Jeng jeng jeng.

– Biochemistry (3 hrs)

Subjek ini daripada dulu lagi sebenarnya subjek kegemaran ana, tapi entah kenapa nilah subjek antara yang lowest ana dapat among subjek-subjek lain. Teori ana, ana rasa ramai jugak yang suka subjek ni, pastu study gila-gila pastu score, jadi average naiklah. Klol. Jadi, korang memang kene hardwork gila-gila lah untuk score subjek best ni.

Untuk tahun ana, ada tiga doktor yang ajar subjek ni, awal-awal Dr. Nafeth ajar pasal Intermediary Metabolism, dia ajar pakai slide, sama macam dalam buku (Biochemistry Campbell oren biru yg korang pakai tahun satu). Then Dr. Nayef, macam setiap topic besar tukar doktor. Contohnya, kalau bab nitrogen metabolism, ada beberapa subtopic yang Dr nayef akan ajar, then bila tukar Carbohydrate metabolism tukar doktor Faisal pulak, lebih kurang macam tulah.

Dr. selain Doktor nafeth semua pakai satu buku, Lippincott’s Biochemistry. Ana beli yang edition lama dekat kedai sebelah Raid 5Jd je. Kalau nak latest edition pun ada rasanya haritu 17Jd satu. Nak baca dalam bentuk .pdf pun ada jugak, just search kat google je.
Biochem kali ini tak sama macam biochem masa tahun satu, kali ni belajar pasal metabolism. Bermula dengan Carbo, Lipid, and Nitrogen metabolism. 

Biochem ni tak susah, it’s just too much. Banyaaaaak sangat nak kene hafal. Semua cycle-cycle yang korang pernah belajar akan masuk secara dalam dan detail dalam biochem ni. Kreb’s cycle, Tricarboxylic Cycle, Glycolysis, Glycogenolysis, Gluconeogenesis, Urea cycle etc.

Nasihat ana : Study subjek ni berkali-kali dan setiap hari. Terutamanya buku teks sebab doktor punya slide macam @#$%^& pening kepala nak baca. Bila dah habis baca buku teks barulah boleh faham tengok slide doktor. So, manfaatkanlah waktu cuti kali ni untuk usha-usha dan kalau boleh baca sebanyak mungkin biochem. Sebab subjek lain tak sebanyak biochem, jadi bila dah start sem nanti sangat membantu antum semua.


-          Microbiology (3 hrs)

Subjek yang paling pening kepala dengan nama-nama bacteria, virus, parasite dsbgai. Sumpah pening kalau study tak cukup. Pengalaman ana, masa study rasa yakin je, tup-tup bila masuk exam habis bercampur-baur sekali semua info, sampai tertukar maklumat, maklumlah, bacteria bukan seekor kot! Ana sebenarnya sangat tak suka subjek ni atas sebab bagi ana bacteria dari luar tetiba dtg kacau system badan kita, dan ana faham alasan ni sangat lol sebenarnya. Klol.

Subjek ni, ada dalam tiga doktor jugak masa zaman ana, Dr. Asem – dr ni dah tua, ajar pun cara org tua lah. Mengantuk jugaklah (sbenarnya mengantuk gila dan super bosan) tapi bagus dr ni sebab dia explain dalam English. Dia pakai slide, dan ada orang buat sheet utk dia, bila baca sheet jadi kejap okay kejap pening, ana rasa baik try cari satu buku rujukan utk study setiap ekor makhluk kecik ni. Takpun, study by name microb. Contohnya, Clostridia. Ada beberapa jenis antaranya Clostrium Tetanus, Clostridium Difficile, korang hadamlah betul-betul pasal satu family clostrida ni, wat research sket, buat perbandingan dlm table dalam bentuk yg membantu, wat mnemonics, dan mcm-mcm cara lagi sbenarnya.

Rasanya semua doktor ajar pakai slide, Dr yang ajar bacteriology Dr Asem soalan keluar dari slide dia je, Doktor lain pun lebih kurang macam tu, Cuma Dr Ashraf khasawneh, Dr Virology je kene lebih kefahaman sket sebab nak fham jenis-jenis mechanism of viral infection tu semua. Ada jugak Dr. Hasan ajar Parasitology, dr ni ajar jugak Immuno kami, dia ajar best Cuma dia takde slide, semua benda keluar dari kepala dia.

Dr suggest mana-mana buku teks tak silap ana, tapi ana ada baca yg doktor sebut, Microbiology MRS (Made Ridiculously Simple), buku dia hodoh je, tulisan dalam pun agak retro, tapi ayat dia lawak gak lah. *Sengih Kambing. Ana rasa mana-mana buku teks pun okay sbenarnya.

Hakikatnya, awal-awal sem, ana sangat lost dengan subjek ni, rasanya jarang gila sentuh microb bila study. Boleh kata masa sem ni hampir setiap hari ana stay library sampai malam sebab nak habiskan study sheet dan slide,tapi ana lebih fokuskan subjek lain jadi ana kurang perform, lepas mid, kami ada buat study group, masa tu baru celik skit macam mana nak study Microb, tapi macam agak lewat jugaklah untuk bermula dan bila dah final ana dah start blank masa exam. Sumpah rasa nak menangis kot dalam dewan exam. Dan ana dah yakin gila fail subjek ni lepas exam, nak kene buat make up walaupun masa tu tak tahu result lagi.

Jadi, biarlah pengajaran buat ana seorang saja, ana tak nak benda sama berulang kat el-juniors ana. Ana faham sangat perasaan kene make up, kene repeat. Ana bukan nak takutkan korang, tapi inilah hakikat, jadi nak tak nak kene bersedia dari awal untuk elak perkara macam ni berlaku lagi.

Nasihat ana (wlaupun ana rsa x layak lah nk nasihat geng-geng scorer macam korang): Subjek ni bukan semata-mata faham, korang kene gila-gila pulun untuk hafal setiap ekor microb yang korang belajar nanti. Ana Nampak akhawat-akhawat batch ana yang excel subjek ni, diorang rajin buat nota, buat table of info utk setiap microb. Takpe je buat nota berkali-kali, kertas yg korang guna tu apalah sgt berbanding nilai lulus microb, chewwah.

Yelah, kalau tak mampu baca pun, at least kita ada idea mengenai microb tu bila kita start tulis on our own words, bukan salin tau. Satu lagi, berdasarkan pemerhatian ana, soalan-soalan yang keluar mostly disease-based questions. Contohnya, ada several microb yang menyebabkan lung infection, tapi doktor tak Tanya microb mana yang cause lung infection. Yang mostly dr Tanya Lung infection is caused by which of the following microbes, berderet empat nama microbes, pilihan E. All of the above. Hehs. Tension gua tgk soalan macam tu. Sebab tulah kalau kita selalu study based on microbes sebenarnya agak susah. Jadi ana sarankan jugak untuk link kan antara satu microbes dengan microbes yg lain based on disease caused by them. Fuh, panjangkan. Haha. Sorry, sape suruh korang mintak ana buat review. :P


-          Pharmacology (2hrs --> 3hrs)

Ana tak tahu macam mana style belajar subjek ni 3 jam kredit, tapi masa zaman 2 jam kredit ana, subjek ni boleh kata antara subjek yg ana suka jugak walaupun agak penat untuk hafal banyak gila nama ubat, mechanism, dan side effects bagi ubat tu. Subjek ni kene banyak rujuk internet, sebab ubat-ubat ni efficiency dia selalu berubah tapi inshaAllah kita belajar berdasarkan latest information about drugs ni.

Subjek ni ada tiga org doktor yg ajar masa zaman ana, awal-awal Prof Omar shaheen, ajar pasal basic pharmacology, yang ni korang kene study pakai buku sebab slide dia memang tak fham langsung. Tapi topic ni skit je dan mudah. Lepas tu Dr  Hamza elayyan rasanya, dia ajar untuk ubat-ubat basic yang perlu tahu, pun ada dalam buku yg sama. Asif, ana tak ingat apa nama buku, nanti ana akan inform balik lah kot. Then exam mid. Lepas mid, Dr yg ajar Dr Malik az-zuhluf. Dr ni bagi ana best, dia baik ngan ana dulu, pernah sembang ngan dia pasal Malaysia, rasanya dia pernah gi USM p. pinang pasal apa ntah. Dia ajar pasal Anti-microbial drugs, benda yang sama korang akan belajar jugak dalam microb Cuma tak dalam mana je.

Nasihat ana: Study pharma jugak based on disease. Masa final haritu, satu ubat tu mesti ada satu soalan khas untuk dia, nak tak nak memang kene hafal betul-betul setiap jenis ubat tu, side effects dia dsbgainya. Ana study dulu pakai buku, untuk rujuk dan mostly pakai slide doktor je. Rajin-rajinkan diri kalau ada masa pergi pharmacy tgk sendiri ubat itu ini, dia tak marah pun, sekaligus kita jadi lebih focus dan ingat nama ubat tu.


-          Pathology (2hrs)
Antara subjek yang penting dan sangat penting sebenarnya sebab masa nilah basic utk antum fahamkan pathology, study of disease and its etiology(causes), nanti dah masuk system baru tak terkapai-kapai nak fham basic patho. System sumpah banyak gila pathology dan satu-satu bukan senang kalau tak biasakan diri utk hadamkannya.
Subjek ni dulu ada sorang je doktor yang ajar, nama dia Dr. Fatima obeidat. Tak pakai tudung -_- pun. Dia ajar based on slide, baca satu-satu perkataan kat slide tu, bagi ana agak bosan jugaklah. Slide dia satu-satu besar gila sampai kadang-kadang susah nak cari point. Ana compare dengan buku teks Robbin’s Pathology, Dr. sarankan buku ni. sebijik je slide dia ngan buku, Cuma buku lebih tersusun, dan bukan semua yg dalam buku ada dlm slide dia.

Ana kalau boleh nak study pakai buku, tapi atas dasar kekangan masa, biasanya pakai slide je. Akhir-akhir ni ana kalau slide Dr. Fatima mesti ana edit kasi kecik skit tulisan dan jelas skit supaya lebih senang nak cari point. Nanti dalam system pun, Dr Fatima jugak ajar patho.

Nasihat ana: Cara study patho bagi ana, ana bayangkan ana dapat penyakit tu, lepas tu bayangkan symptom-symptom yang akan ana dapat. Bila orang Tanya kita, penyakit apa ni? Kita terus jawab nama penyakit tu. Hehs. Imaginasi kanak-kanak :p. Btw, patho mungkin tak semudah tu, sebab kita akan belajar jugak Gross examination, microbiologically camne keadaan penyakit tu dan sometimes masuk jugak pharma dalam ni. 

Jadi, biasanya ada keywords dan istilah-istilah special utk satu-satu penyakit tu. Contohnya bila sebut butterfly rash, terus kita tahu ni penyakit SLE (Systemic Lupus Erythematosus), kait ngan DNA breaks down segala bagai. Kalau korang ada twitter, follow lah @master_usmle, @medicole, tweet2 medik at least dapat jugak mnemonics dan tips2 daripada sembang kosong lagho takde faedah ngarut-ngarut meroyan kat twitter tu. Ohoi. Makan dalam :P


-          Community Medicine (4hrs --> 3hrs)

Subjek ni bagi ana subjek paling boring dan gedik. Dulu, setiap hari yg ada kelas mesti ada subjek ni sebab 4 jam kredit. Niat asalnya baik sebab nak tolong student naikkan average sebab senang dan simple. Tapi belajar dia memang super boring jugaklah, kadang-kadang best jugak. Seolah-olah macam bukan subjek medic. Subjek ni belajar pasal disease-disease dalam satu-satu komuniti, ofkos lah focus kat komuniti Jordan, nak tak nak memang kene hafal birth rate, death rate, most prevalence disease dan semua benda lah yang berkait dengan Jordan, ada statement yg menyamakan Jordan dengan negara Europe tu biasalah, kadang-kadang naik mual. K, jahat gila ana. Haha.

Subjek ni senang, tapi jangan ingat semudah tu boleh score sebab persaingan average tu sangat tinggi. Maklumlah, ni je can (baca: Chance) untuk naikkan average kot. Dan jangan pandang remeh subjek ni sebab dia akan jejaskan pointer kalau kita buat sambil lewa. Bersyukurlah sebab kurangkan jam kredit, letih kot tiap hari nak belajar benda alah ni.
Nasihat ana: Study slide dan sheet dah cukup. Dan ofkos takde buku lah :3 .




Secara konklusinya, ana dapat simpulkan macam ni:

1. Cara Study

Biochemistry – Buku Teks, Slide, Sheet(Dr nafeth je ade sheet)
Microbiology – Internet (tgk gambar), Buku Teks MRS, Slide, Sheet
Pharmacology – Internet (search details ubat), Slide, Sheet, Pharmacy
Pathology – Buku teks/Slide doktor
Community Medicine – Slide dan sheet, baca banyak kali dah lebih daripada cukup

2. Buku Teks yang disarankan, bila start study?

Biochemistry – Campbell Biochemistry (Dr Nafeth), Lippincott’s Biochemistry (Dr Nayef, Dr Faisal) – Kalau boleh sebelum mula sem untuk scan dulu.
Microbiology – Microbiology MRS (Made Ridiculously Simple), 4th edition rasanya, sambil study sheet dan slide, lebih baik kalau nak mulakan dari awal sem.
Pharmacology – Ana lupa nama buku, rasanya Lippincott’s Pharmacology, takpun Campbell, boleh je rasanya mana-mana buku pun – sebelum start kelas sebaiknya, biar faham basic sebelum masuk kelas.
Pathology – Robin’s Pathology – Sebelum Masuk kelas, sbb mudah untuk tangkap dan terus faham.
Community Medicine – Sila buat buku teks sendiri :p – bila-bila masa je ;p

3. Cadangan penambahbaikan mohon komen di ruangan komen ye! Sebaiknya di blog ini supaya kekal untuk dibaca org ramai yang dahagakan ilmu :D
4. Ana sebenarnya ada cadangan dan cubaan untuk publish buku notes dan nota express based on subjek, agak-agak subjek apa yg rasa perlu dan nak. Mohon komen.

Untuk review system dan sem 2, inshaAllah ana akan try buat klau ada masa. Sebab yang penting sekarang ni adalah focus dan persediaan untuk masuk sem 1. Bittaufiq semua. Selamat berusaha, beramal dan selamat Berjaya!















apa yg korang feel ?

0 Orang Melekat :

-| JOM! Follow. Hehe |-

 
Design by -|SyaheedViaMujaheed|- | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews