Isnin, 2 Januari 2017

Amman Unofficial Public Transport Map

P/s: This post is written in Malay Language, if there is request for me to translate it into English, let me know okay.

[Malay]

Warkah Dari Pelajar Jordan, untuk Pelajar Jordan, Amman especially:

"خطوطنا"

Akhil habaib once said: "Benda baik, tak baik dapat manfaat sorang2. Bukan ke dalam muwassofat tarbiyyah kita, selalu tekan aspek "bermanfaat pada orang lain".

Jadi, harapnya post ni dapat beri manfaat buat semua penuntut Malaysia di Jordan amnya, Amman khususnya. Kendatipun, harapnya semua orang yg dapat manfaat daripada post ni untuk share pada orang lain jugak manfaatnya.

Sebenarnya kalau kira-kira, ada lebih dari 5 cara transport nak ke balad amman. Yelah, selalu mudah travel dengan teksi, tapi kalau dah travel sorang2, susah jugak kan nak naik teksi, mahal tak gitu?
Tahu tak, sebenarnya kalau nak ke Ro'sul Ain, bundle balad tu dari UJ, betul2 naik depan pintu pagar UJ hanya 40 qursh je dah sampai balad. City Bus no 252.

EVEN, Pergi Mujamma' Janubi utk ke Karak/Mu'tah dari Sweileh pun tak sampai sedinar, direct ke sana tanpa kena transit kat Mujamma' Syimali. Mudahlah nak gi talaqqi pasni 

Nak ke Abdoun, Swiefieh untuk urusan EMJ atau embassy, semua tu ada je sebenarnya bas atau coaster atau sarfis atau city bus utk memudahkan pengangkutan ke sana ke mari.
Kalau mahasiswa mantiqah Irbid, mafraq, mu'tah, zarqa'  turun amman, boleh lah guna cara ni utk memudahkan urusan. Nak ke mana2 pun mudah.

Sebenarnya pengangkutan Jordan, especially amman memang banyak choice dan quite paduu jugak actually tapi jarang kita tahu macam mana, nak naik apa, amik bas no berapa dll. Kalau tahu, sangat beruntung dan mudah untuk ke mana2.

Jadi nak share, aplikasi Map pengangkutan awam Amman. Haaa, boleh la laju2 download dan belajar baca offline map ni, serius bermanfaat pada semua. Kena belajar lah cara nak baca, dan kena try naik sendiri dulu baru tahu camne. Dan selalunya kena transit lah, tukar2 naik bas then sarfis then bas dll. Alah bisa tegal biasa. Lama2 expert lah tu.

Ada jugak terfikir, kalau lah ada app ni dari tahun satu kat sini lagi kan best. Boleh jenjalan ngan murabbi 

Download apps here 

(Android) Google Play Store: http://bit.ly/1pvXId5
(IPhone) Apple App Store: http://apple.co/1YsS4Ep

Biasa rate harga:

Coaster - 35 qursh
Bas biru - 40-50 qursh
City bus - 40-50 qursh
Sarfis - 40q - 2JD

Jangan lupa #SHARE kat semua orang deh. Jzkk!
#AmmanUnofficialPublicTransportMap #Traveller
apa yg korang feel ?

0 Orang Melekat :

-| JOM! Follow. Hehe |-

 
Design by -|SyaheedViaMujaheed|- | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews