Sabtu, 28 November 2009

~{xReK}~.... xpedisi remaja kental ?

Assalamualaikum... lama x post ni.. x sempat.. dgn internetnya lack down slalu.. huhu.. akhirnya bley jgk nak post.. tgh2 mlm buta ni.. huhu

a : nta gi xrek ?
b: o'o', wakpe tanye ?
a: saje je tanye.. best dok ?
b: bleh gak ah..
a: wak mende dinu ?
b: panjang cite...
a: wak mendek jelah...
b: doh panjang doh nok wak mendek guane ?
a: wak mendek jelah.. macang nta tu..
b: macang nganying ambe je ...
a: dok eh, gurra je...
b: huhu..~
a: cite ah...
b: klah, klah .. ana cite....

dah on nih ? ( nada suare tuk dalang) huhu

Hari Isnin

Camni.. hari tu.. kitorang ( 12 orang) peserta wakil negeri terengganu gi xrek.. produce gen 5... 6 banin dan 6 banat... kitorang btolak kol 6.15 n smpai kl kat kol 10.30... pastu sesat2 dulu dan sampai kat sana dlm kol 12.25 ah lebih kurang... naik dua buah kete unser.. sampai jer.. terus daftar kat ahlan wasahlan.. masuk dewan.. jadi tumpuan sekejap.. org lain tgh main lwn ckp2.. goreng pisang, goreng pisang skrang, pisang ape, pisang ape, pisang ape skarang ?.. lebih kurang camtu ah...then, terus kene berpecah masuk dalam kumpulan masing2 dgn tolakan rambang. huhu.. ana dpt kumpulan umar al-farouq.. nama yg dicadangkan oleh esh~... kitorang setuju.. kumpulan lain pulak ada abu bakar, ali, hamzah dan khalid al-walid... masing2 kene buat 'yell' ( betul ker eja camni?)... masing2.. senang citer trademark kumpulan masing2..

Mula2 jumpa esh dlm kumpulan.. pastu sorang budak tuh.. (anas) dtg menyepe duk tepi.. huhu.. jgn mrh nas.. kitorang pon jadilah kenal.. Hah? adik muaz?.. jadi diorang pon panggil ana muaz.. arsh.. cincan betul.. kat ctu ada 3org nama muaz.. 3 org nama mujahid.. ahaks... kalau dah tahu kitorang ni budak ganu, habislah mereka sebut sume 'ng' yg ada dlm loghat ganu... tapi x jadi ngak sbb mereka bukan ganu pure.. huhu.. loghat ganu bkn je ada 'ng'.. tapi byk agi mende lain.. mungkin patut ada kamus ganu kot. hhaha.. lupakan kes tuh... buat kumpulan umar.. esh, mujahid melaka, zahin, izad, luqman hakim, Muaz, amin, ameer, ismail, hanif, abid, dan fidaus.. bawak2 contact ah. huhu....ingat sinetron kite...kalau nak no. ana minx je.. ana beri nyer..

Pastu sesi berkenal-kenalan antara satu sama lain... tapi ana rasa lebih rapat dan serasi dgn budak hidayah jb sbb ada byk connection.. yg lain pon kami rpt jugak.. pastu, solat zohor berjemaah, jamak sekali... ok.. sorang tuh nama abg long.. fesi kat ctu suruh kitorang buat satu karangan klasik... bermula dgn huruf dpn yg sama.. baru sekarang terfikir.. (jamal jual jambu.. jambu, jambu, jambu !, jamal jual, jambu, jambu, jambu, jamal jual...) pastu byk gak kumpulan yg buat karangan kelakar2.. lawak aneh.. haha.. petang tuh, kitorang tukar baju utk satu trekking.... banin saja ! tuk wan ( seorang manusia).. berbising2 kat pdg pns.. kehausan.. " saya bagi salam tu sunat! kamu ! jawab! wajib!"... marah betul dier petang tuh.. sume tunduk.. tapi ada gak yg menyampuk. woi.. cucu gajah.. kau nak panjat camner ting tuh.. tuk wan x nak tgk ada org yg melompat dari atas tiang tu !... tapi tuk wan ni cara dier ckp pelik skit... faham2 jelah..

Kami kene lalu laluan berhalangan.. mula2 panjat tiang, pastu panjat bukit, lalu monkey ropes, dan kene niaran bawah parit macam2 lagi ah.. habis basah jerruk baju kitorang, berselut2.. pastu kitorang amik kesempatan utk mandi sg. sekejap.. bebas jer.. banat x tahu tgh wat mende... indoor kot.. mandi sampai busuk baju.. sg. bau pelik semacam.. dahlah ada silver.. haha.. then, semua banin kene kumpul untuk main satu games.. sport.. bola apa entah nam dier.. tapi yg pasti x pernah agi main sebelum nih.. best!.. tapi selalu mampus tanpa mempuskan orang lain terlebih dahulu...puas main.. pegi mandi kat bilik air dier.. berkolah.. mujur ada bilik air.. kalau x.. nattural lah katakan.. haha..pastu kami makan malam.. kali ni sedia.. cume just kene beratur jer.. kene kumpul kat musolla kol 6.30.. solat maghrib dan mathurat... aik kenapa pendek semacam?.entah, mazhab lain kot.. haha.. pastu.. kitorang kene sambung karangan bagi kumpulan yg x wat agi..

Hari ni malam kebudayaan.. so, Umar!! buat sinetron... faham nggak?... tanye abg long.. arsh.. sinetron.. bagus jgk.. hehe.. layan~... kitorang terus jer berlatih sekali buat gaya untuk lagu jalan juang.. izzatul islam.. tapi susah gak nak set utk tukar balik lirik lagu.. sbb f3 skolah alamin dah edit lagu ni jadi lagu tema f3 tahun ni... bley tgk kat post2 lama dlm blog sebelum ni.. pastu mulalah lakonan pukul 10 malam.. banat x yah wat lagu.. tapi hunna dah buat lakonan dpn banat je.. tapi kol 10 ttgk plk bnn nyer persembahan.. kali ni bertemakan palestin... ana kene jadi pemberita ckp indon tuh..pengacara tv 78.. jauh di mataku.. haha.. bley tahan tapi kumpulan umar present last skali.. kot2 masa org len dah kuyup mata... habis jer.. bley tido.. ana sekhemah ngan zahin, dan dua org lagi bdk hira' jeram... best jgk ah.. selesa dan nyenyak lagi dari tido kat umah.. huhu.. (thanks zahin.. bawak sleeping beg)... ngeh3..

Hari Selasa

Bangun pagi pukul 5.00.. ada qiam... dlm keadaan mengantuk dan keletihan.. tapi kene kuatkan jiwa lawan setan durjana.. huhu.. :) .. pastu habis jer qiam.. bace mathurat.. pagi tuh awal2 lagi dah kene pumping sebab lewat 5 saat..sakit habis tangan2.. pastu...joging atas jalan tar.. pusing2 sekejap.. habis jer joging kitorang kne masak sendiri lak kali ni.. entah ape nama menu.. bubur nasi cicah roti coklat.. haha.. tapi best jugak.resepi syafiq akram haha.. (http://itswasabi.blogspot.com)... byk gile bwk telur.. habis kem pon ada lebih lagi..
pastu habis makan kene jungle trekking lagi.. arsh, tukar kelah baju busuk semalam yg belum kering agi sebab malam tuh hujan... letih.. trek lain lak kali ni.. byk betul lah trek yg dier buat nih.. habis jer jungle trekking turun terus kat sg. mandi dulu.. sementara tunggu banat sampai.. lambat betullah.. (biasalah, perempuan~) haha.. ana basuh dulu kasut ana.. dah kotor semacam je.. air terjun buatan pon laju gak.. kat ctu nmpk jer anak2 ikan berenang lwn arus air.. masa tu gak ah mursyid sembang2 sambil mandi ngan kitorang pasal loghat2 nih.. mursyid.. piyye tu ?..bkk ah(http://menujugerbangilahi.blogspot.com) .. ade ah tuh gmbr mursyid. haha. kan mursyid kan.. sorry ah .. x igt url blog anta.. yg ni url blog anas..arsh.. lupakan...

Pastu kitorang mandi dan masing2 siapkan diri dgn baju bersih.. kene masak lagi.. kali ni senang kerja.. tgh2 mls nak msk.. saladin pon belanja makan kat warung mak wan.. makan nasi goreng.. haha asal kenyang.pastu, kitorang sedia nak solat zohor.. solat jamak.. usai solat, abg long suruh mana2 kumpulan yg belum bentang lagi karangan huruf.. umar !. jap2.. orang yg pegi amik kertas x blk agi abg long.. rupanya buat karangan baru.. hahah... sian luqman... (5syaratnakbuatmaksiat.blogspot.com).. patut nta kene suruh kitorang wat sama2 sekali.. huhu.. Ok... abg long nak korang sume buat biodata mengenai tokoh kumpulan yg korang pilih.. sbb bkn kite sumer dah tahu pasal tokoh tuh.. contoh, zinnirah, khaula dan lain2 ek.. ok.. pastu bukan main semangat kitorang wat.. lalu bertungkus lumuslah kitorang sumer wat biodata umar.. pergh ayat gramatis tuh.. siap igt semula pelajaran pai yg dah lps.. syura. apa lagi ek.. ikut ah. tapi syg x smpt bntg... pastu, kitorang pon kene buat skali lagu tema kumpulan masing2... yg tuh.. sumer zahin yg perah otak nak memikir.. huhu...

then, tetibe jer abg long suruh berenti wat keje dan salin baju sukan.. asrh! ada lagi ker? ... huhu.. pastu kitorang kenelah.. main galah panjang versi pelik.. haha.. ikut diorang jer nak wat peraturan baru... dahlah ada tiga line .. kitorang pon main jelah... best jugak.. . 4 match.. 2 kali menang.. 2 kali kalah.. huhu.. ok ah tuh... ( eh, betul ke.. x igt ah.. tapi rasanya camtuh)... lantak ah.. pastu kitorang pon kene masak skali agi.. kali ni tetibe jer banta skolah alamin bermurah hati nak tolong masakkan semuanya... beras, lauk, dan semualah.. banin beli sup sayur ngan mak wan (isteri pak wan) jer.. haha.. senang kerja.. pastu, kitorang mandi.. well, banat, kami nak ucapkan terima kasih sebab tolong masakkan.. walaupun sedikit tawar, kami menerimanya denga hati terbuka.. (jiwang lah pulak)...huhu..

Malam tu, malam last.. jadi kenelah wat special skit.. mlm tuh.. mulanya ada perbentangan pasal tokoh2 tuh.. tapi kumpulan umar x kenelah pula...then kat kul 10 gitu, ada muhasabah.. pastu, tuk wan mula marah2.. nak tahu camner dier marah ?..(tgk ah dlm blog syafiq).. ish, suke hati jer nak ckp camtu.. entah bley ker tidak.. x tahu lah... lupakan.. pastu, kitorang pown duk dlm gelap2 muhasabah pasal ibu , pasal peranan dakwah dan lain2.. sebenarnya muhsabah ni untuk mukaddimah night trekking.. asalnya suruh jalan sorang sorang.. tapi dier ubah balik jalan bertiga-tiga.. fuh, lega skit.. x ah takut sgt klau camtuh.. ramai jugak yg tido masa muhasabah tuh.. tapi ana tak tido.. mana x ngantuk.. dahlah duk dlm gelap2 pastu ditambah pulak dengan keletihan main galah panjang... memang sesuai sgt nak tido.. haha.. ana group ngan anas jb ngan ikhwan, seremban(rasanya) kalu x silap.. hehe.. pastu kami bertiga duk sama2 ah pegang tali khemah yang nipis dan kasar tuh waktu malam tuh.. tuk wan lps tiga2... jarak skit antara kumpulan dgn kumpulan yg lain.. tapi x gntr sgt sbb jarak antara kumpulan dgn kumpulan lain x jauh.. jadi kitorang pon jalan ah rami2 hingga penamat tapi turun tiga2 ah.. jahat skill.. heheh..

habis jer ninght trekking terus salin seluar sebab selut dah memonopoli seluar dan kasut kitorang.. jalan dahlah licin.. mujur x rebah tersungkur mematuk bumi.. ngeh3.. pastu.. apalagi.. tido ah, dengkur letih semakin membingit telinga manusia yg mendengarnya...~.. \(^0^)/...aik, ayam bunyi ah.. huhu.. ok. terus sambung tulis.. x puas lagi...

Hari Rabu
Pagi tuh, memang takder qiam ah.. semua mengantuk, semua tido.. x ah semua.. tapi ada Berapa kerat jer yg bangun qiam sendiri2... bile subuh menrpa barulah sedar insan2 dari tidornya.. huahua...solat subuh, bace ,athurat.. macam rutin harian...pastu, terus ada tazkirah dari zahin.. semangat betul dier beri.. tabik zahin.. ..(^1^)\... hehe.. pastu, kitorang sume kene masak dulu sebelum ada program nak bermula... kali ni nak habiskan stok makanan... kalau banat sume makan mende yg same jer... roti ngan sardin ngan telur.. hehe.. banin belum lagi mecapai kata sepakat utk ber1... kitorang makan pagi tuh agak special skit.. sup bubur ayam.. best giler.. dgn telur hancur(popcorn) ngan kari ayam.. kalau semalam kari daging.. best memang best tapi nmpk aneh skit haha... usai makan, terus tukar baju krj warna merah yg dia beri untuk explorace..

Acara last, explorace agak best skit.. sebab dia panggil acara ni spontan.. byk permainan2 yg diadaptasi dari cier spontan masuk dan perlu dipraktikkan dalam game ini.. spontan.. huhu.. byk gak ah.. kene nyanyi lah, pemberita berkepala 13 lah.. tahu x apa tajuk dia beri.. shhh.. jgn bising sgt taw.. (seluar pendek terkorek hidung).. haha.. tajuk sengal gile.. habis games ni dlm pukul 11.30 kot.. best dan puas main game akhir sekali..dan debaran nak tingglkan kawan2 yg akhir2 program baru rasa kemanisan ukhuwwah tu.. sayang nak tinggalkan time2 camni.. majlis perpisahan akhirnya tiba jugak selepas kumpulan abu bakar dan ali dah menang keseluruhan... abg long( username dlm facebook, ibnu Tajuddin) lak duk asyik bakar banat.. biasalah perempuan.. sama ah abg hafiz bai(hafizbai@gmail.com : search facebook) duk asyik gelak jer.. bile abg long wat lawak... kitorang pon salam sesama sendiri. berpeluk-pelukan... sempat lagi abg long n de geng tangkap gambar wakil krj setiap negeri ... sedih nak tinggalkan sahabat2 walaupun baru jer kenal 3 hari.. minx maaf kalu ada salah silap.. bagi ana .. terutamanya zahin, x dpt ana lupakan nta.. anas, rindu ah kat anta.. haha.. mursyid, budak jb ganu.....haha... mujahid melaka, sama species ngan ana.., fidaus, ceria sentiasa dan ramai lagi ah.. tak dpt nak sebut semua sekali sebab semuanya penting dan baik.. terima kasih all.. moga kita jumpa lagi di leaders tahun depan kat tanah tumpah darah ana, bumi terengganu." ALL OF US ARE PRODUCING GEN 5 ".. pegi tau terutamanya yg dah pegi xREk tahun ni.. tunggu di sana.. bersurai....

coretan hati seorang insan...
Kaikyou Hase

apa yg korang feel ?

0 Orang Melekat :

-| JOM! Follow. Hehe |-

 
Design by -|SyaheedViaMujaheed|- | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews