Jumaat, 10 Mei 2013

JOM! Step Mudah Desktop Cantik :)

Bismillah. Sebenarnya kurang mood nak study. Jadi, apakata kita tengok tutorial kali ni. Eheh.

Step mudah untuk dapat Desktop cantik. Biasanya, bila kita bukak computer, selalu rasa serabut sebab:

1) Icon yang banyak dan berterabur
2) Tension banyak kerja perlu dibuat lagi2 barang2 dan bahan2 dalam laptop berterabur.
3) Tak dapat fikir dah. Aih.

So, ini desktop saya. :) Cantik bukan. Ramai puji. *Blushing. Haha. Xde lah, just nak kongsi mcm mane nak desktop camni, simple dan kemas. Kan dalam Muwassofat tarbiyyah ade ---> Tersusun dalam urusan. :)

Notis : Gambar A

Notis : Gambar B
Notis : Gambar B.A
1) Benda sebelah kiri ni namanya Dock. Banyak Dock boleh anda dapat dari Internet. Yang ana guna ni RocketDock. Simple cara penggunaannya. Download dan Install :) Klik Sini untuk Download. ----> Saya Qowiy v^_^v . Cuba Tengok gambar B.A. Anda boleh adjust lagi efek die. apa yang bakal berlaku kalau cursor(tetikus) mendekati RocketDock.


2) Kalau anda perhatikan Gambar A, anda akan dapati ada jam dekat dgn kucing tu dan ada search google di atas paling kanan desktop. Hah. itu nama dia Rainmeter. Rainmeter ni salah satu gadget desktop yang agak cantik sebab kita boleh pilih macam2 skin utk kita guna. Ada Weather, ada Clock, ada Links dan macam2 lah. Klik sini untuk Usha rainmeter ----> Saya bermanfaat pada Ummah ^_^ . Kan ? Cantik bukan ? Jadi, cara penggunaan sedikit kompleks tapi mudah je kalau nak belajar sebenarnya. InshaAllah akan buat tutorial rainmeter pulak kalau dapat sambutan. Hee.

3) Oh ya lupa, Kalau lagi cantik Hide desktop icon. Right Click ----> View ----> Show desktop Icon. kalau nak gambar wallpaper ni, byk ade kat internet. Pandai2 cari yang cantik dan donwload. Right click dan pilih "set as desktop background" sini beberapa cth wallpaper yang cantik. Hee.


Pilihan penentuan. Jalan mana yang bakal kau pilih ? eheh. #Ihdinassirotol Mustaqiim
ala-ala malaysia gitu.
Err.
Fly High ! Dream High ! :)
Ni Wallpaper feveret. Cantik kan ? :)))
Semangat Palestina :)
Ala-ala islamik gitu :))

Hah ? Dah berkenan bukan ? :) InshaAllah kalau sempat ana akan buat tutorial RocktDock dan Rainmeter pula memandangkan sekarang ni musim Final Exam (Imtihan Nihai'e). Ok. Chow. alaykum as-salam.

p/s : Kalau ada nak tanya pape. sila PM. Lol.

apa yg korang feel ?

0 Orang Melekat :

-| JOM! Follow. Hehe |-

 
Design by -|SyaheedViaMujaheed|- | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews